Входната такса на частните пенсионни фондове да отпадне, настояват синдикати
Входната такса на частните пенсионни фондове да отпадне, настояват синдикати / Снимка: Диляна Петрова, Дарик Радио Пловдив

Ако има нещо, което да се поправи в пенсионната реформа, това категорично е допълнителното задължително пенсионно осигуравяне. Другите неща могат да минат единствено с пренастройка на параметрите. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов преди деветата редовна отчетно-изборна конференция на Синдикален регионален съюз „Подкрепа“ в Пловдив.

По думите му, работата на експертната група, която трябваше да подготви пенсионната реформа до края на март, е била блокирана.

Нещата много отдавна са готови, но темата на дебата се подменя. Направи се хубава смела крачка в работата по допълнителното задължително осигуряване в двата му раздела, а след това започна да се тъпче на едно място,категоричен бе Манолов.

По думите му, фокусът се измества в теми, които не са никакъв проблем. За пример президентът на КТ „Подкрепа” даде ранното пенсиониране на военните и полицаите.

Това, че за 2014 са пенсионирани 2000 човека на фона на 90 хиляди няма как да бъде държавен проблем, обясни Манолов.

Той отбеляза, че за миналата година частните пенсионни фондове са събрали от такси от 100 милиона лева, а в същото време за издръжката на Националния осигурителен институт (НОИ) са изразходвани 62 милиона лева. В тази връзка предложението на „Подкрепа“ е входната такса от 5% да отпадне, защото срещу нея осигуряващите се не получават никаква услуга.

Входната такса на частните пенсионни фондове да отпадне настояват синдикати
netinfo