Критично е нивото на Тунджа при Елхово
Критично е нивото на Тунджа при Елхово / снимка: Dariknews.bg, архив

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре, вследствие на високите температури, довеждащи до снеготопене, прогнозирани валежи, които на местата с неразтопена снежна покривка допринасят за интензивното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни значителни повишения на речните нива в цялата страна. Това съобщи на сайта си МОСВ.

Водните количества на наблюдаваните реки в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. През миналото денонощие са отчетени значителни повишения на речните нива в цялата страна.

Възможни са внезапни наводнения. С повишено внимание се следят водосборите на Добруджанските реки, както и водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като по прогноза се очаква днес в полунощ нивото да достигне пика си и ще бъде непосредствено под червения праг (тревога).

Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол премина оранжевия праг за предупреждение и се прогнозира да се задържи около него до късните часове на деня, след което се очаква да започне плавно да се понижава.

Нивото на река Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг за предупреждение (риск за тревога) и продължава да се повишава, като по прогноза в ранните часове на 30 март ще достигне пика си и ще започне плавно да се понижава.

Нивото на река Мочурица при с. Чарда е непосредствено под оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни да се задържи и днес късно вечерта да започне да се понижава.

Прогнозираните водни количества за 30 и 31 март за река Искър ще са над средната многогодишна стойност. Притокът към яз. Искър ще се увеличи в резултат на падналите по-значителни валежи през изминалото денонощие и продължаващото частично снеготопене. По значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на реките Палакария и Шипочница. Ще се увеличи и притокът към яз. Панчарево в резултат на по-значителните валежи през изминалото денонощие и продължаващото частичното снеготопене във водосбора на р. Искър след яз. Искър до яз. Панчарево.

По-значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на реките Бистрица Витошка, Егуля и Планщица. След яз. Панчарево по- значителни повишения ще има във водосборите на реките Владайска, Лесновска, Банкенска, Блато, Батулийска, Искрецка, Малък Искър и Златна Панега. Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. Панчарево. Водните нива през следващите два-три дни ще са над прага за внимание, информират от МОСВ.

По данни и прогнози на НИМХ-БАН днес преди обяд ще е без валежи. След обяд на места в западната половина от страната ще превали слаб дъжд, с количества 1-3 л/кв.м.През нощта ще превалява и в източните райони 1-5 л/кв.м.

Утре сутринта все още на отделни места в източните райони ще има валежи, с количества - 1-3 л/кв.м. В сряда на места, главно в Северна България ще превали слаб дъжд - от 1 до7 л/кв.м.