Значителен спад на обезщетенията за безработица, които плаща НОИ- Кюстендил
Значителен спад на обезщетенията за безработица, които плаща НОИ- Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Значително намаляване на броя на безработните, които получават обезщетения, отчитат за първите 2 месеца на 2015 година от Териториалното поделение на НОИ- Кюстендил. Регистрираните заявления са 611, при 715 за същия период на 2014 година.
Сумата, която държавата е изплатила на безработни лица през януари и февруари е 870 145 и е два пъти по- малка от тази през 2014 година- 1 663 141 лв.
Една от причините е, че свършиха програмите за временна заетост. Една част от хората може да си намерили работа, а друга част са отново в графата- продължително безработни.
"Максималният период за обезщетения за безработица е една година, когато е, поради изтичане на уговорения срок или намаляване обема на работа, което не зависи от лицето. Гледаме трудов стаж и изплащаме най- много 60% от това, което е взимал. При съкращаване по взаимно съгласие се изплаща обезщетение от 4 месеца. По- добре за един безработен е да е съкратен, е не напуснал по собствено желание", коментира пред Дарик Иван Стоичков, началник отдел "Краткосрочни плащания и контрол".