С 90 км/ч по магистрала „Хемус” заради лоша настилка
С 90 км/ч по магистрала „Хемус” заради лоша настилка / БГНЕС

От 1 април скоростта на движение в определени участъци от автомагистралите „Тракия" и „Хемус" се ограничава до 90 км/ч., съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

Целта е повишаване на безопасността на движение по старите отсечки от автомагистралите, които поради недостатъчния финансов ресурс не са основно ремонтирани от построяването им и настилките са силно амортизирани.

Ограничението ще бъде въведено за следните участъци:

- На АМ „Тракия" от км 63+000 до км 90+197 и от км 119+760 до км 133+112 - на територията на област Пазарджик и Пловдив;

- На АМ „Хемус" от км 349+820 до км 369+320 /дясно платно/ и от км 349+820 до км 376+119 /ляво платно/ - на територията на област Шумен и Варна.

В тези отсечки ще бъде поставена вертикална сигнализация, ограничаваща скоростта на движение - В26 „Забранено е движението със скорост по-висока от посочената", а именно не повече от 90 км/ч. Знаците за ограничение на скоростта ще бъдат монтирани след всеки пътен възел, както и на самия участък.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" до 13:00 ч. всеки ден служителите от районните пътни служби ще извършват оглед на всички автомагистрални пътища и при констатиране на нарушаване на асфалтовата настилка ще изискват от пътноподдържащата фирма да предприеме незабавни ремонтни дейности, които да бъдат изпълнени в същия ден, ако метеорологичните условия го позволяват.