Всекидневието на средновековния Търновград оживява на 4 април
Всекидневието на средновековния Търновград оживява на 4 април / DarikNews.bg, архив

Исторически реконструкции и възстановки ще оживят Царевец на 4 април. От 10,00 до 14,30 ч. на крепостта ще бъдат представени моменти от всекидневието на средновековния Търновград. Събитието е финал на дванадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“  и представя интерактивните демонстрации и средновековния фестивал през  лятото на Царевец, които са част от програмата за 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Възстановките се организират от Общинската агенция по туризъм „Царевгрд Търнов“ с подкрепата на Клуб "Традиция" и Средновековно общество "Modvs Vivendi". Ще бъдат демонстрирани средновековни занаяти – ковачество, грънчарство, кожарство, монетосечене, дърворезба, кошничарство, производство на хартия и козметика по старинни технологии и др.

На Царевец ще има музей на открито със снаряжение, доспехи и цивилни костюми от региона на България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна Европа и Латинската империя. Демонстрациите по средновековни бойни умения, включващи фехтовка с едноръчен меч и щит, стрелба с лък и арбалет ще бъдат придружени с лекции. Малките посетители на събитието ще могат да се включат в средновековните детски игри, които ще им бъдат показвани от техни връстници. Сред атракциите ще бъде група "Der Dudelgeist", изпълняваща старинна музика на реплики на средновековни инструменти от Западна Европа и Ориента. Входт за събитието е свободен.

Програма:
10,00 – 14,30 ч . - Демонстрации на средновековни занаяти
11,00 и 13,00 ч. - Демонстрации и лекция по средновековни бойни умения
12,30 и  14,00 ч. - Акустичен концерт със средновековна музика на група "Der Dudelgeist"