Проверяват почистването на речните корита
Проверяват почистването на речните корита / снимка: БГНЕС, архив

Екоинспектори ще проверяват как кметовете изпълняват задължението си за почистване на речните корита и дерета. Ще бъдат налагани и глоби, гарантират от министерството на околната среда и водите.

Министърът на околната среда Ивелина Василева е поставила срок до 15 април да бъдат почистени речните корита, за да се намали рискът от наводнения.

Трудно е трайно да се реши проблемът, коментира директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София Ирена Петкова. „Проблемите на общините са, от една страна, че местата, които ги почистват, много бързо отново след това, отново, за съжаление, въпреки табели, въпреки факта, че хората виждат, че са вложени средства, вложен е труд, отново се намира някой, който да изхвърля на вече почистеното място. Също така, проблеми ми посочват в някои участъци, в които деретата са дълбоки. Необходимо е за почистването техника по-сериозна и съответно повече средства”, допълни тя.

Министърът на околната среда Ивелина Василева съобщи, че няма да се удължава отново срокът, в който общините трябва да осигурят площадки за безвъзмездно предаване на едрогабаритни отпадъци от домакинствата. Местната власт трябва да изпълни ангажимента до края на годината. Би могло дейността да се възложи и на частни фирми. „Не смята, че изисква кой знае какъв финансов ресурс. По-скоро воля в общините и желание да приведат в действие тези практики”, коментира тя пред БНР.

За да се подобри контролната дейност, с която да се установи, дали се спазват екологичните изисквания, ще се извършват комплексни проверки. В тях ще участват експерти от Регионалните инспекции, Министерството на околната среда, басейновите инспекции и националните паркове.