Местан настоява Възродителният процес да влезе в учебниците по история
Местан настоява Възродителният процес да влезе в учебниците по история / снимка: Dariknews.bg, Ева Тошева
Местан настоява Възродителният процес да влезе в учебниците по история
78875
Местан настоява Възродителният процес да влезе в учебниците по история
  • Местан настоява Възродителният процес да влезе в учебниците по история

Лидерът на ДПС Лютви Местан настоя за поредна година възродителният процес и събитията от Барутин да влязат в учебниците по история.

„За подобен род събития има нужда от една определена дистанция като историческо време, за да избледнеят емоциите и се направи един обективен научен исторически анализ. Това време вече е дошло. Имената на жертвите от преди 43 години трябва да се четат в учебниците по история като пример за героизъм, защото България е длъжник на тези жертви”, каза от трибуната лидерът на ДПС.

43-та годишнина от Възродителния процес отбелязват в Барутин

„Българското управление да се освободи от езика на омразата и от ксенофобите. Нека това бъде нашия призив, с който да сторим дълбок поклон пред жертвите от Барутин по време на възродителния процес”, заяви по време на възпоменателния митинг в Барутин Лютви Местан.

Поводът за гнева на Местан беше изказването на Валери Симеонов от „Патриотичния фронт”, че ходжите вият на неразбираем език. „Вият животните. Молитвата към всевишния, отправена от мюсюлмански или християнски свещеник, не може да се оприличи на животински вой, това е класически пример за език на омразата”, коментира Местан.