СОУ„Димчо Дебелянов отбеляза 45-ти рожден ден
СОУ„Димчо Дебелянов отбеляза 45-ти рожден ден / ralica.gospodinova

Албена Тотева - началник на РИО - Плевен беше сред официалните гости на 45-тия патронен празник на СОУ „Димчо Дебелянов" - Белене. Сред тях бяха кметът на община Белене Момчил Спасов, председателят на Общински съвет-Белене Стефан Николов, секретарят на Общината Яна Илиева, актьорът Веселин Плачков, ръководители на учреждения, бивши директори и учители от беленската гимназия. Официалното честване беше на 27 март.

СОУДимчо Дебелянов" отбеляза 45ти рожден ден
netinfo

То започна с програма, изнесена от настоящи ученици, които бяха и танцуваха пред централния вход на училището. Минути след това бе открит училищен музей. Трикольорната лента прерязоха началникът на РИО-Плевен Албена Тотева, директорът на СОУ „Димчо Дебелянов" Радка Дончева-Митрикова и Георги Трушков - първият и дългогодишен директор на гимназията.

Идеята за училищен музей е на Радка Дончева-Митрикова от доста време, но вече е реалност. Той е събрал в себе си наградите, които има гимназията и нейни възпитаници през годините, богат снимков материал, уловил безброй училищни моменти. Мили спомени предизвикват ученически униформи, чавдарските и пионерски връзки, училищни знамена. Със съдействието на държавен архив - Плевен в него могат да бъдат видяни документи на училище „Отец Паисий", чийто правоприемник е СОУ „Димчо Дебелянов". Сред тях са Ревизионна книга на беленска смесена прогимназия от 1920 година, Летописна книга от 1930 г., Протоколна книга на беленско народно първоначално училище от 1933 г. Над 300 ескпоната съдържа училищният музей на СОУ „Димчо Дебелянов". Почти всички от тях са дарения на бивши и настоящи възпитаници. От училищното ръководство са убедени, че с годините както експонатите, така и интересът към тях ще се увеличава.

Празникът в СОУ „Димчо Дебелянов" продължи с Ден на отворени врати. Кулминацията ще е вечерта от 18.30 часа, когато факелно шествие ще тръгне от ОУ „Васил Левски" - мястото, където първоначално се е помещавало училището с Дебеляновия лик, ще премине през центъра на града и ще завърши в двора на настоящата училищна сграда. Там, с поднасяне на венци и цветя на бюст-паметника на поета, 45-тият патронен празник на СОУ „Димчо Дебелянов" ще завърши.