Р.Петков: Трябва да изготвим инвестиционен план за развитие на Северозападна България
Р.Петков: Трябва да изготвим инвестиционен план за развитие на Северозападна България / dariknews.archive

"Наложително е да се подготви план за развитие на Северозападна България. С тази задача трябва да се ангажират не само партньорите в управлението на държавата, а всички отговорни политически сили". Това заяви в предаването „Денят започва" по БНТ заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Наложително е час по-скоро да се седне не само във формата, който подкрепя кабинета и да се изготви план за развитие на Северозападна България. Ние от АБВ настояваме още от преди да се сформира правителството, да се подготви конкретен инвестиционен план, зад който да стои държавата. Включително и когато беше взето решението за тегленето на кредита - едно от условията, които ние поставихме, беше създаването на такъв инвестиционен план. Той не може да се бави повече", посочи Петков.

По думите му страната ни се нуждае и от много ясна визия за мерките, необходими за стабилизиране на селското и горското стопанства - отрасли, за чието развитие АБВ вече има изготвени стратегически предложения, които предстои да бъдат подложени на обществен дебат.

Румен Петков призова и за отговор на въпроса, от какви стабилизиращи мерки се нуждае енергийният сектор, който също се намира в сериозна криза.

„Държавата трябва да отговори на въпроса - защо бяга от изграждането на атомната централа в „Белене", която е 10 000 работни места, 10 милиарда инвестиции и ще ни спести един милиард евро осъдителна присъда, в която нито един разумен човек няма съмнение. Защо държавата бяга от това. Ние искаме да видим визия на държавата за развитието на енергетиката", посочи той.