Програма на ММД за 28 март
Програма на ММД за 28 март / netinfo

На 28 март, от 19 ч., в зала „Филхармония“ фестивалната програма на Мартенски музикални дни продължава с концерт на световноизвестния немски баритон Матиас Гьорне, считан за наследник на самия Д. Ф. Дискау.  Под акомпанимента на неотразимата Мария Принц (пиано) и след дълга серия от успешни гастроли в Европа и Америка Матиас Гьорне ще представи за първи път на фестивала в Русе прочутия вокален цикъл на Франц Шуберт „Зимен път“. Мария Принц описва „Зимен път“ като едно истинско емоционално пътуване, свързано с фундаментални, разтърсващи същността на изпълнителите преживявания.

Матиас Гьорне е един от най-търсените и многостранни певци на нашето време. Пее в световноизвестните оперни театри Метрополитън опера, Виенската Щатсопера, Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон, Националната опера в Париж и др. Той е почетен член на Кралската академия за музика в Лондон, удостояван е многократно с престижни награди, включително ГРАМИ, Ехо, Наградата на немската критика и др.

Мария Принц е добре позната на русенската публика, тъй като е чест гост на фестивала Мартенски музикални дни. Свири с водещи оркестри из цяла Европа, има изпълнения с Виенската филхармония и партнира с прочути диригенти като Рикардо Мути на Залцбургския фестивал, Сейжи Озава във Виена и Сър Невил Маринър в България. На 19-ти април предстои клавирен рецитал в Weill Hall/Carnegie Hall в Ню Йорк с произведения на Моцарт, Шуберт и Шуман.

Концертът на Матиас Гьорне и Мария Принц в програмата на Мартенски музикални дни се осъществява с финансовата подкрепа на Offensicht Kulturverein.