Гърция е готова с плана с реформи
Гърция е готова с плана с реформи / снимка: БГНЕС, архив

Гръцкото ляво правителство обяви, че е подготвило списъка с икономически реформи, изисквани от кредиторите и съобщи, че до края на деня те ще бъдат изпратени в Брюксел.

Депутатът от управляващата партия СИРИЗА Никос Филис съобщи, че делегация на Министерството на финансите пред така наречената брюкселска група от представители на кредиторите ще представи списъка с 18 реформи.

Филис заяви, че правителството планира да получи 3,5 млрд. евро от тези мерки за реформи. Те включват борбата с укриване на данъци, издаването на лицензи на медиите в страната, онлайн игри на късмета, както и увеличаване на данък добавена стойност (ДДС).

Гръцкото правителство се надява, че реформите ще сложат края на различията между Гърция и кредиторите по отношение на условията, при които Атина може да получи финансиране, което ще я спаси от фалит и евентуално излизане от еврозоната.

След като Атина представи списъка с реформи, той ще бъде обсъден от работната група на Еврогрупата, преди да бъде предложен за обсъждане от финансовите министри.

Източник: БГНЕС