Чудомирови герои оживяха в центъра на Казанлък (СНИМКИ)
Чудомирови герои оживяха в центъра на Казанлък (СНИМКИ) / снимки: Dariknews.bg, Казанлък

Петима Чудомирови нашенци, сред които Попът и Лъжлив Съби, оживяха по една от централните улици в Казанлък. Те се превърнаха и в част от арт атракцията на провеждащите се в града Чудомирови празници.

Уъркшопът е дело на ученици от 10-ти и 11-ти клас в паралелките по дизайн на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”, под ръководството на преподавателя от Софийския университет по съвременни изкуства Добрин Атанасов. Атрактивните скулптори са изработени от желязо, поцинкована тел, различни текстилни материали и вата.

Това е първият проект на учениците от гимназията, съвместно с неправителствената организация „Неформално образование и културна дейност”. Организацията работи с художествени училища в цялата страна, като целта й е да запознава и обучава учениците в новите изразни форми на съвременните изкуства.

Създадените в рамките на Чудомировите празници атрактивни изображения на Чудомировите нашенци са по проект „Паралелни пространства”. Нестандартните „Чудомирови потрети” са още по-атрактивни в тъмната част на деня, заради интересното им осветление.

През целия ден днес те се превърнаха и в своеобразна атракция за казанлъчани и гостите на града, които не пропускаха да се снимат с тях.