Фотографии на стария Сливен показва Историческия музей
Фотографии на стария Сливен показва Историческия музей / Дарик Сливен

Две големи изложби ще представи през месец май Регионален исторически музей Сливен. Те са част от  програмата на Община Сливен за Майските дни на културата „Сливенски огньове -2015”.

Това стана ясно по време на работна среща на кмета Кольо Милев с Николай Сираков, директор на музея и служители на институцията.Едната изложба се нарича „Старият Сливен” и е съставена от фотографии, запечатали града ни през годините. Тя ще бъде подредена в сградата на ПМГ „Добри Чинтулов” Сливен.

Целта е да се популяризират историческите документи  като се изнесат от сградата на музея, за да стигнат до по-широк кръг хора. Втората изложба също е фотодокументална и е посветена на живота и делата на две емблематични фигури в нашата история. Тя се нарича „175 години от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа” и ще бъде открита на 10 май – рождената дата на Хаджи Димитър, в зала „Май” на община Сливен.

Още преди да бъде показана в Сливен към изложбата има проявен интерес от други градове , които са заявили желание тя да гостува и при тях – Русе , Велико Търново и Свищов. По време на срещата бяха обсъдени още параметрите на научно-изследователската и развойна дейност на музея. Николай Сираков съобщи, че усилено се работи и по подготовката за преместване на част от експонатите на музея в сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканския полуостров, чието стопанисване беше прехвърлено на РИМ Сливен.

Вече са предприети мерки за осигуряване на безопасността на фондохранилищата там. След като бъде обезопасен обектът имаме готовност за преместване на артефактите. Преди това ще бъде направена пълна инвентаризация и реставрация на повредените експонати.