Маями бийч празнува едновековен юбилей
Маями бийч празнува едновековен юбилей / Thinkstock/Getty Images

Хиляди се стекоха в квартала ар деко на Маями бийч, за да честват едновековния юбилей на престижния морски курорт, съобщава Франс прес.

Празненства бяха организирани по улиците на града, а голям концерт очакваше феновете на плажната ивица. С мохито или бутилка бира в ръка, на колело или пеша, с бански или по къси панталони, хиляди хора се стекоха на плажа, където гастролираха Андреа Бочели, Глория Естефан и Бари Гиб от "Би Джийс".

Морският курорт, изграден от инвеститорска група, доби популярност през 20-те години на миналия век, когато започна да привлича богатите и известните американци. Но Маями бийч силно пострада от ураган през 1926 година, а малко след това бе сразен икономически от Голямата депресия.

Благодарение на километричните си плажове с фин бял пясък, на невероятния си нощен живот и на прекрасната си архитектура в стил ар деко с годините курортът се превърна в Мека за туристите от цял свят. Само миналата година той бе посетен от 14,5 милиона души. А градът наброява едва 90 хиляди местни жители.

Празниците във връзка със 100-годишнината на курорта ще продължат една седмица. В тях се предвижда мега сватба на 50 двойки на плажа, парад на травестити, ретроспективни фотоизложби и тематични вечери. Но градът обръща поглед и към бъдещето си. Тук ще се проведе конференция за покачването на нивото на океаните, свързано с климатичните промени. През последните 50 години нивото на морското равнище във Флорида се е покачило между 12 и 20 сантиметра, като трайната тенденцията е към ускорение на процеса. Океанът по крайбрежието на Флорида може да се покачи до 20-60 сантиметра до 2060 година, припомня агенцията.

Източник: БТА