Добрич се включва за седми път в Часът на Земята
Добрич се включва за седми път в Часът на Земята / Дарик Добрич - архив

За девета поредна година в последната събота на март светът отбелязва "Часът на Земята", като за 60 минути емблематични сгради и милиони домакинства изгасят светлините си. Добрич се включва в инициативата за седми пореден път. От 20.30 до 21.30 часа тази вечер ще бъде изключено фасадното осветление на дом–паметник „Йордан Йовков”,  на храмовете „Света Троица” и „Свети Георги”, както и част от парковото осветление в тези райони. В сградите на областната и общинската администрация също ще бъдат изключени електрическите системи с изключение на тези, които осигуряват непрекъсваемост на работния процес.

„Часът на Земята” се провежда по идея на световната природозащитна организация WWF. Началото е поставено през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като изключват осветлението в домовете си. В рамките на 60 минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници. През 2014 г. Часът на Земята вече е най-популярната световна инициатива, с участници над 100 държави и 7000 града, правителства и ппедставители на бизнеса, обединени в общи послания и действия за природозащита.

В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка година нейните привърженици стават все повече. През 2014 г. в инициативата участие са взели 106 града, бизнес организации и медии.

Фокусът на екологичната инициатива тази година е насочен към усилията за справяне с климатичните промени. Затова WWF Дунавско-Карпатска програма България обръща внимание към спешната нужда за опазване на реките, които са пряко и видимо повлияни от температурните промени и валежите, но и от управлението им.  На интернет адрес www.wwf.bg/reki е поместена Петицията за опазване на реките на WWF, където са обяснени и редица проблеми на реките у нас.

Община Добрич призовава жителите на града да се включат в инициативата. „Нека на 28 март изгасим осветлението си за 1 час точно в 20. 30 часа и по този начин да дадем своя принос в борбата с климатичните промени!” посочват от общинското ръководство.