Детелина Николова ще участва в среща на жените-кметове  в Истанбул
Детелина Николова ще участва в среща на жените-кметове в Истанбул / netinfo

Кметът на Добрич Детелина Николова ще представлява българските жени-кметове в „Среща на жените кметове `2015“ – Истанбул на 28 март 2015 г. по покана на г-жа Хандан Топрак Бенли - кмет на район Авджълар в Истанбул. Във форума ще участват повече от 100 жени кметове от 5 континента и повече от 20 държави. форумът е надпартиен и е разделен на 4 сесии - докосване на жените до града; премоделиране на градовете – женските ръце; преобразуване на обществото от жените-кметове; мирът и жените.

В рамките на срещата, с цел социална интеграция на групи в неравностойно положение, на сцената ще излязат 1000 жени. На този концерт се цели жената да излезе от пасивното си положение и да бъде активен фактор. Като част от обществото, с цел социалната им интеграция, ще се осигури участието на хор от  жени бежанци от Сирия, живущи в Авджълар, и жени от ромски махали.

Своите градове ще представят жени - кметове на градове във Франция /Страсбург/, Чили /Сантяго/, Полша /Варшава/, Индия /Сода/, Гърция, Русия, Македония, Косово, Палестина и др.

Детелина Николова ще представи развитието и успехите на Добрич като резултат от дейностите и усилията на екипа си в рамките на първия програмен период на Европейския съюз 2007 - 2013. Акцент в нейната презентация е мястото и ролята на жените в управлението и в политиката. Посланието, което тя ще отправи към своите колеги в залата, е, че жената-кмет има по-обещаваща ръка за действие и че женската интуиция и силата за вземане на решения от жените винаги водят до по-добри резултати.

„Философията на успеха на жената-кмет е да бъде близо до хората и да залага на постижими резултати, а не на фалшиви обещания,  да познава себе си, да разбира своята мисия, да осъзнава в какъв свят иска да живее и да върви към постигане на целта си. Жертвите и компромисите, които тя трябва да направи, за да оправдае очакванията на своите избиратели, си заслужават, когато знае, че го прави в името на тези, които са повярвали в нея. Жената кмет работи с повече сърце, а точно това  е пътят към достигане до сърцата на другите”, се казва в посланието на добричкия кмет.