Водят разговори с няколко човека за управител на БНБ
Водят разговори с няколко човека за управител на БНБ / снимка: БГНЕС
Водят разговори с няколко човека за управител на БНБ
78857
Водят разговори с няколко човека за управител на БНБ
  • Водят разговори с няколко човека за управител на БНБ

До края на следващия месец ще бъде определен новият гуверньор на БНБ на мястото на Иван Искров. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента. Горанов подчерта, че имената, които са се появили в публичното пространство, са верни и с тези хора, както и с други, се водят разговори. До момента се споменават имената на Димитър Радев и Николай Георгиев.

Преди три дни Иван Искров се яви в комисията, разследваща казуса "КТБ", и увери депутатите, че носи своята отговорност. „Не мислете, че ми е много приятно да стоя като боксова круша и начинаещи хора да се обучават на мой гръб. Не ми е приятно. Чакам ви, няколко месеца ви чакам вече, изберете управител на БНБ", призова настоящият централен банкер.

Искров поиска подарък от депутатите за рождения си ден

Днес финансовият министър Владислав Горанов се зарече, че до края на април ще се определи наследник на Иван Искров начело на БНБ. „Достатъчно сериозна е темата, за да отделим достатъчно време и да проучим внимателно хората. А и държавата, за съжаление, не разполага с безброй подготвени хора, които могат да заемат тази длъжност", отбеляза финансовият министър.

Горанов съобщи, че се водят консултации с няколко човека, които не е редно да коментира, преди да са се съгласили с евентуалната си кандидатура за поста.
Министърът потвърди, че вече са водени разговори с Димитър Радев и Николай Георгиев.

В момента, в който имаме координирана позиция с партньорите, които подкрепят правителството, а защо не и опозиционните партии, ще предложим кандидатура за обсъждане в Народното събрание, обеща финансист номер едно.

Горанов допълни, че за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор и да не се допускат вече сътресения в банковата и финансовата сфера.