Деца играят в рушащи се сгради на бившия Медицински университет
Деца играят в рушащи се сгради на бившия Медицински университет / Стела Иванова, личен архив

Рушат се три сгради в Добрич, използвани в миналото от филиала на Медицински университет - Варна. Особено опасна е сградата, която се намира близо до бившите студентски общежития по ул."Калиакра"54. За проблема алармира Стела Иванова, която живее във втори блок на бившите общежития. Тя разказа пред Дарик, че сградата е напълно изоставена и се руши, понякога там се събират наркомани, а през зимата и бездомници. Близо до обекта има голям ров, близо 3-4 метра, който винаги е пълен с вода. В района няма детска площадка и децата от общежитията, въпреки предупрежденията на родители си, често отиват да играят точно в опасната сграда и терена около нея. Иванова призова да се потърси начин районът да бъде обезопасен, докато някое дете не е пострадало.

Деца играят в рушащи се сгради на бившия Медицински университет
netinfo

"За нас е най-добре сградата да се събори и на мястото да се построи детска площадка или магазин", сподели добричлийката. Тя твърди, че не е виждала охрана около опасната сграда.

Деца играят в рушащи се сгради на бившия Медицински университет
netinfo

Стела Иванова разказа още, че участъкът между двата блока на бившите общежития не е осветен, там е кално и мръсно и напоследък са зачестили обирите и кражбите от коли.

Деца играят в рушащи се сгради на бившия Медицински университет
netinfo

Живеещите в района хора са пуснали писмо до община Добрич с молба участъкът да бъде осветен. Ние хората от втори блок събираме пари, за да вземем машина под наем, с която да окосим бурените в района, всяка година сами си пръскаме против паразити, разказа още Иванова. "Плащаме едни от най-големите наеми на общинско жилище, водят ни в централна градска част, а нямаме осветление, пътищата са осеяни с дупки, нямаме никаква помощ от общината", посочи Иванова. Тя допълни, че фасадите на санираните преди няколко години общежития вече се рушат и това вероятно се дължи на некачествено извършен ремонт.

Бившите имоти на Медицински университет - Варна в Добрич сега са частна държавна собственост и се управляват от Областна администрация. Филиалът на висшето училище е разполагал с 8 сгради. Към днешна дата студентското общежитие е прехвърлено на община Добрич, а един от учебните корпуси е предоставен на Министерството на правосъдието за нуждите на пробацията. Останалите 6 сгради се управляват от Областна администрация, като само една от тях се използва за нуждите на Дф"Земеделие", обясни пред  Дарик Пеньо Петров, главен експерт по стопанисване и разпореждане с държавни имоти. Необитаеми, но в сравнително добро състояние са бившият физкултурен салон и студентският стол на университета. Останалите три сгради се рушат и би трябвало да се премахнат, коментира Петров. За тяхното събаряне и за изравняване на мястото обаче ще са необходими огромни средства, с каквито Областна администрация не разполага. Най-добрият вариант е да се появи инвеститор с интерес към терена, посочи експертът.

До сегашното състояние на обектите се е стигнало заради липсата на охрана в предходни години. Корпусите са започнали да се рушат, след като оттам са откраднати ламаринените покриви, алуминиевите профили и всичко друго, което може да се предаде във вторични суровини.

Към днешна дата областна администрация има договор с фирма за денонощна охрана на 6-те сгради. След сигнала на Дарик и получено от община Добрич писмо за опасния обект са разпоредени допълнителни мерки за обезопасяване на района, съобщи Петров. Охраната там ще бъде засилена, сградата ще бъдат оградена с предпазна лента и ще се поставят предупредителни табели.

Деца играят в рушащи се сгради на бившия Медицински университет
netinfo