Зам.-министър Исмаилов в Белене: Армията да бъде не само добре подготвена, но и добре оборудвана
Зам.-министър Исмаилов в Белене: Армията да бъде не само добре подготвена, но и добре оборудвана / ministerstavo.otbrana

"За пореден път българските военнослужещи доказаха, че водят задълбочена подготовка, за да поддържат необходимите способности за участие в трите мисии на армията". Това заяви зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов на 26 март 2015 г., по време на Деня за медии на лагерния сбор по водолазна подготовка в Сухопътните войски в Белене.

Той отбеляза, че демонстрираните действия на водолазите са резултат от напрегнати тренировки и лични волеви качества. Демонстрациите включваше организацията на водолазните спускания в различни условия - прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни и инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника.

Орхан Исмаилов подчерта, че е важно армията да бъде не само добре подготвена, но и добре оборудвана. Той поясни, че отпуснатите от Министерски съвет 558 000 лв. за доставка на аварийно-спасително оборудване и индивидуални предпазни средства ще бъдат използвани и за трите вида въоръжени сили.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев заяви в отговор на журналистически въпроси, че над 300 военнослужещи са се включили в помощ на население при бедственото положение в Южна България. Той обясни, че те са почиствали пътища, доставяли са храна и водоноски и са оказвали помощ при възстановяването на електричеството в пострадалите населени места. Генерал-майор Боцев поясни, че в Сухопътните войски има 67 модулни формирования за оказване на помощ при бедствия и аварии с общ състав 1900 военнослужещи.

Със заповед на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, бяха наградени капитан Антон Делчев и редник Тодор Йорданов от Сухопътните войски, които са участвали в обезопасяване на 2,5 км. от района на инцидента в склада за боеприпаси на ВМЗ - Сопот край с. Иганово.

Замминистър Исмаилов в Белене Армията да бъде не само добре подготвена но и добре оборудвана
netinfo