Съветниците приеха бизнесплановете на общинските фирми за 2015-а година
Съветниците приеха бизнесплановете на общинските фирми за 2015-а година / dariknews.archive

Редовната сесия на Обшински съвет - Плевен, която се проведе на 26 март 2015 г. започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите при самолетната катастрофа във френските Алпи.
36 станаха точките, по които дебатираха съветниците, след като към предварителните 31 бяха добавени допълнителни, включително и питания на общинския съветник Георг Спартански.

Една от точките, която концентрира вниманието на местния парламент беше тази за утвърждаване на програмите за развитие на общинските фирми през 2015 г. По нея бяха приети осем програми.

В тази връзка управителят на ДКЦ - III в Плевен, д-р Валерий Желязков обясни, че през 2015 г. дружеството планира инвестиции за закупуване на медицинска апаратура и ремонт на помещения в сградата. Планираната печалба за 2015-та г. е 17 000 лв., а приходите - 1 245 000 лв.
Предвижда се изграждане на два басейна с цел въвеждане на водолечение в ДКЦ-3. Проектът е важен и предвид бъдещите планове за настаняване на Центъра по спортна медицина в сградата. По думите на д-р Желязков, инвестицията ще има възвращаемост до една година.

Управителят на „Тролейбусен транспорт" инж. Ангел Несторов посочи, че дружеството си е поставило за цел да повиши качеството на обслужване на плевенчани. В плана на фирмата за 2015 г. е заложено увеличаване на приходите с 6%, както и закупуване на лек автомобил за нуждите на дружеството.

Валентина Вълчанова - управител на „Инжстрой" сподели: „Целта ни е да намалим разходите и да увеличим обема на работа, за да може дружеството да излезе от състоянието, в което се намира". Фирмата ще продължи да изпълнява договорите си с Община Плевен, АПИ, ВиК и "Топлофикация" като в процес на договаряне са рехабилитация на общински пътища в община Тетевен и реконструкция на техническа инфраструктура в община Никопол.

Печалба от 55 000 лева предвижда фирма „Паркстрой". От тях 30 000 лв. са приходи от продажба на продукция. Планът за годината предвижда и обновяване на машинния парк с модерна авто вишка, информира управителят Красимир Петров.

От анализа за състоянието на фирмата стана ясно, че през 2015 г. няма да може да се запази числеността на персонала, тъй като „Паркстрой" няма сключен договор с Община Плевен за поддръжка на зелените площи и други дейности и това ще наложи в първите месеци на годината дружеството да намали числеността на персонала си.

Центърът по рехабилитация и спортна медицина в Плевен не планира никакви инвестиции през тази година поради влошеното си финансово състояние, бе посочено днес на сесията.

Такава е ситуацията в програмата за развитие на фирма „Тибор", тъй като в момента върви погасяване на инвестиционен кредит от 1 100 000 лв. Към края на 2014 г. неиздълженият остатък от кредита е в размер на 814 360 лв. Сред плановете на фирмата за тази година са разкриване на нови търговски обекти и дейности, включително и чрез авансово предплащане от страна на наемателите. Заложената печалба за 2015 г. е в размер на 5 000 лв.

Дентален център 1 е сред дружествата със заложени инвестиции тази година в бизнеспрограмата си. Планирани са технологични подобрения на денталното оборудване за 2000 лв., закупуване на компютър за 1000 лв. и зъболекарска машина и стол за 8 000 лв. Дружеството няма задължения, прогнозният баланс за 2015 г. е 153 000 лева.

Управителят на Второ ДКЦ д-р Мариана Лазарова посочи, че планираните за годината инвестиции са в три направления - за закупуване на нова апаратура на стойност 106 000 лв., за ремонти на кабинетите 40 000 лв. и за обучение на лекарите и инвестиране в млади лекари.