Египет участва с изтребители и фрегата в арабската военна операция в Йемен
Египет участва с изтребители и фрегата в арабската военна операция в Йемен / снимка: БГНЕС, архив

Египет участва с 16 изтребителя и една фрегата в общата арабска операция срещу шиитските бунтовници - хусите - в Йемен, съобщи тв канала "Ал Арабия", цитиран от ТАСС. "Ал Арабия" от своя страна се позовава на днешно съобщение от обединения щаб на военната операция, започнала снощи.

По-рано днес канцеларията на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси потвърди, че Кайро е задействал за целта своите ВВС и ВМС. "Това участие протича в рамките на подкрепата на мероприятията, осъществявана от коалицията от страни от Персийския залив и редица арабски и ислямски държави”, се казва в комюникето.

"Египет се надява, че тези военни действия ще доведат до възстановяването на сигурността и стабилността в Йемен с неговото легитимно ръководство и ще положат край на опитите да се посеят вражди и да се подкопае националното единство на страната", се посочва още в текста.

Бомбардировките, предприети снощи от ВВС на Саудитска Арабия над позиции на хусите в Йемен, бяха подкрепени от авиациите на Бахрейн, Катар, Кувейт и ОАЕ. Към арабската коалиция се присъединиха Египет, Йордания, Мароко, Судан и Пакистан.

Като цяло военната коалиция, която наложи морска и въздушна блокада на Йемен, разполага с над 170 изтребителя и флот от застъпили на дежурство бойни кораби. В случай на сухопътна операция Рияд възнамерява да задейства около 150 000 войници и вече повечето от страните от коалицията изразиха готовност да я подкрепят, отбелязва ТАСС.

От офиса на пакистанския премиер Наваз Шариф днес бе съобщено, че всяка заплаха срещу Саудитска Арабия "ще предизвика силен отговор" от Исламабад, предаде Ройтерс. Шариф председателства "среща на високо равнище", на която отбеляза, че Пакистан се радва на близки и братски отношения с Рияд и с другите страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

На това съвещание е било решено, че всяка заплаха срещу териториалната цялост на Саудитска Арабия ще предизвика силен отговор от Пакистан. Очаква се утре пакистанска делегация, включваща висши военни, да замине за Рияд. Пакистан обсъжда искане от Саудитска Арабия да изпрати войски в Йемен, съобщи външното министерство в Исламабад.

Източник: БТА