ООН ще наблюдава на спазването на личната сигурност онлайн
ООН ще наблюдава на спазването на личната сигурност онлайн / снимка: Guliver/Getty Images

Съветът на ООН за човешки права съобщи, че ще назначи специален наблюдател, който да следи за нарушения на правата за неприкосновеност на личната информация в интернет пространството.

Съветът и неговите 47 члена одобриха с консенсус резолюцията, установяваща позицията на наблюдател, която ще е с мандат от три години.

"Същите права, които човек има извън интернет пространството, трябва да бъдат защитавани и онлайн, в това число и правото на неприкосновеност на личните данни", се казва в текста на резолюцията.

Тя е представена пред съвета от Германия и Бразилия, страни които бяха силно засегнати от разкритията на Едуард Сноудън за мащабно подслушване от страна на правителствата на САЩ и Великобритания. Германският канцлер Ангела Меркел както и бразилският президент Дилма Русеф също бяха сред тези, които са били подслушвани, показаха разкритите документи.

Чрез резолюцията съвета иска да изрази своето "дълбоко притеснение за негативното влияние, което наблюдението,... прихващането на комуникации, в това число и извъндържавното подслушване и събирането на лични данни, особено когато са в мащабни размери, могат да имат на съществуването и притежаването на човешки права".

Източник: БГНЕС