Прочистват речните корита, следят нивата на язовирите в Шуменско
Прочистват речните корита, следят нивата на язовирите в Шуменско / netinfo

Във връз с очакваното пролетно пълноводие и валежи от дъжд кметът на Шумен Красимир Костов е издал заповед до кметовете на селата на чиято територия се намират язовири общинска собственост, съвместно с наемателите на съоръженията да организират наблюдението и охраната на водните съоръжения. Това съобщават от пресцентъра на общинската администарция.

Разпоредено е да се поддържат разпоредените минимални водни нива в язовирите за поемане на евентуални големи количества дъждовна вода, както и да бъде прочистена 500-метровата зона на речното корито след язовирната стена от прорасли храсти и дървета, а така също и от битови отпадъци. Постоянното наблюдение на притока в язовирите е сред приоритетните задачи. При повишение на водните количества отговорните лица следва да информират дежурния по Общински съвет за сигурност.
В заповедта е регламентирано задължението на кметовете да предприемат прочистването и на речните корита и дерета, както и да запознаят населението с евентуалните опасности от заливане на отделните райони, с предприетите превантивни мерки за недопускане на бедствена ситуация.

Кметовете трябва да запознаят населението и с необходимите действия при подаване на сигнал за очаквано повишение на водните нива.