Измамници атакуват Сливен и Нова Загора
Измамници атакуват Сливен и Нова Загора / Дарик Сливен, архив

Областната дирекция на МВР - Сливен предупреждава за зачестили обаждания с цел телефонна измама в градовете Сливен и Нова Загора. Три опитите са били успешни. Версията на измамниците е трудова злополука на близък, който се нуждае от спешна операция и лечение.

От полицията уточняват - сигурен белег, че сте обект на измама е, че ви карат да стоите на телефона дълго време, докато дойде човека, който да вземе парите, за да нямате възможност да се сдържите с вашите  близки. Друг сигурен белег за възможна измама е искането за парите, които трябва да предадете на ръка. Измамниците са съгласни да предадете  колкото пари имате, също и златни накити.

От дирекцията отправят апел към гражданите да предупредят свои близки възрастни хора, които живеят сами, че е   възможно да получат обаждане с една от следните версии с цел да бъдат измамени.

Сценариите:

Спешна операция на близък

Ваш “роднина” е пострадал при трудова или друг вид злополука и се налага спешна операция, като „докторът” ви се обажда по телефона и ви казва, че ще изпрати човек или санитар, на когото да предадете необходимата сума за извършване на спешната операция. Задържат ви на телефона колкото може по-дълго, за да пристигне куриерът и да нямате възможност да се свържете с вашите близки. Искат да диктувате номерата на банкнотите или други лични данни. Предупреждават ви да не казвате на никого и да не задавате въпроси на лицето, дошло да вземе парите.

Катастрофа с роднина

“Адвокат”, “следовател” или “полицейски служител” звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен роднина - внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно-транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест. В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за “адвокат” или “помощник следовател”, които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на „близкия”.

Друга разновидност

В други случаи измамникът се представя  за ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в  полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил, или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.