37 млн. лв. инвестирани досега в Алея първа, правят паркинг за 1200 коли
37 млн. лв. инвестирани досега в Алея първа, правят паркинг за 1200 коли / DarikNews.bg, архив

37 млн. лв. е инвестирала досега компанията „Химимпорт“ в крайбрежата алея на Варна, заяви изпълнителният директор Марин Митев. Около 20 млн. лв. са разходите за инфраструктура, а останала част от сумата е била изразходвана за укрепване на ската над алеята. В тази зона се планира бъде изграден паркинг за 1200 коли, а асфалтираният път край морето да бъде пешеходна зона. Инвеститорът планира и строителството на многоетажен паркинг под бившия бобслей.

Според инвестиционната програма, която „Химимпорт“ трябва да изпълни по Алея първа, в проекта ще бъдат вложени общо 73 млн. лв. Планира се изграждането на нова сграда за Института по хидрология, център за възстановяване и рехабилитация, център за обучение, квалификация и преквалификация, международен конгресен център, рибарско селище, яхтено пристанище, воден парк, база за водни спортове, информационен център, заведения за обществено обслужване и клубове.

„След като беше построен новият терминал на летището и бъдат завършени стадион „Варна“ и крайбрежната алея, ще бъде променен обликът на града“, добави Митев. Пред варненските общински съветници той представи предложението за продажба на 17 дка земя, с които да стартира строежът на стадион „Варна“.