Обстановката в Чили се нормализира, българските работници са в безопасност
Обстановката в Чили се нормализира, българските работници са в безопасност / снимка: БГНЕС
Обстановката в Чили се нормализира, българските работници са в безопасност
78841
Обстановката в Чили се нормализира, българските работници са в безопасност
  • Обстановката в Чили се нормализира, българските работници са в безопасност

Нормализира се ситуацията след падналите дъждове в северната част на Чили, в района на пустинята Атакама, където работят и наши сънародници.

Всички 198 българи, които са служители на благоевградска фирма, са в безопасност, съобщи за Дарик собственикът Иван Чапов. Нашите сънародници участват в изграждането на фотоволтаична централа в района на Атакама.

"Валежите в града са спрели, водата продължава да се оттича и властите са започнали почистването на улиците", каза Чапов. По думите му българите не са били пряко застрашени от водната стихия, защото са били в квартите си. Подсигурени са всички условия за безопасност, имат и достатъчно храна, категоричен е благоевградският предприемач. Той допълни, че за българите се полагат необходимите грижи.

Иван Чапов поясни, че в Чили е другият изпълнителен директор на фирмата - Кирил Чапов, който е негов син. "Там той е с цялото си семейство. Хората не са сами", коментира още Иван Чапов.

Властите в Чили обявиха бедствено положение в северната част на страната, в района на пустинята Атакама заради наводнения вследствие на поройните дъждове. Двама души загинаха, 24-ма са изчезнали, 700 семейства са без домове в Чили заради поройните дъждове, които са необичайни за сухия район, предаде АФП. Пътищата бяха затворени, нарушени са електроснабдяването и комуникациите. Около 40 000 души останаха без електричество и без питейна вода, съобщиха властите.

Други новини от Благоевград