Бъдещи медицински сестри, приказни герои и роботи привличаха посетители в Деня на отворените врати на РУ
Бъдещи медицински сестри, приказни герои и роботи привличаха посетители в Деня на отворените врати на РУ / netinfo

Факултетите и филиалите на Русенския университет подредиха щандове, на които показаха най-новите си разработки в Деня на отворените врати. За пръв път студенти влязоха в ролите на репортери от мястото на събитието, като интервюираха свои колеги от различните щандове. Всеки от анкетираните трябваше да обясни кое е най-интересното нещо, което прави и е научил от специалността, която е избрал.

Атрактивни разработки, създадени от членовете на клуб „Робот“, демонстрираха следене на линия и преодоляване на препятствия, ориентиране в лабиринти и техники от спорта сумо. Студентите бяха изработили робот-рокер с помощта на лего-елементи, който предстои да се състезава в свободен стил на няколко турнира през тази година.

Бъдещи медицински сестри трупаха практически опит, докато измерваха кръвното налягане на гостите на събитието. Сред първите, които провериха физическите си показатели, беше заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Михаил Илиев. Традиционно той има ниско кръвно налягане, но в навечерието на официалното откриване на Деня на отворените врати, показателите му бяха „скочили“ от напрежение.

Патентованата разработка на ръководителя на катедра "Обществено здраве и социални дейности", доц. д-р Даниел Братанов - роботизирана система за едновременна рехабилитация на горен и долен крайник също беше показана на изложението като схема. Системата е изградена от три промишлени робота, обединени от обща система за управление и софтуерен пакет, осъществяващ контрола върху тях.

Приказните герои Мечо Пух, Ежко Бежко, Прасчо и Котаракът в чизми разказваха приказки на бъдещите студенти. Момичетата, влезли в костюмите са от специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика“ във факултет „Природни науки и образование“.

Аграрно-индустриалният и Транспортният факултети бяха изнесли част от демонстрационната си техника на площада пред „Канев Център“. Всеки, който събере смелост можеше да опита как се кара електровелосипед или АТВ.

Минути преди официално да открие Деня на отворените врати, ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, също разгледа щандовете като остана впечатлен от очилата, създаващи „виртуална реалност“, разработени от студентите и преподавателите от катедра „Компютърни системи и технологии“.

Томбола с повече от 70 награди зарадва участниците в Деня на отворените врати. Голямата награда беше таблет, но имаше също много мобилни телефони, флаш памети, чанти и калъфи за лаптопи, раници, тениски и шапки.

През 2015 г. Русенският университет ще приеме 2400 студенти след завършено средно образование. Те могат да избират сред 53 специалности в общо 23 професионални направления.