Ремонтират необновената пешеходна зона от „Витошка
Ремонтират необновената пешеходна зона от „Витошка / снимка: БГНЕС, архив
Ремонтират необновената пешеходна зона от „Витошка"
78833
Ремонтират необновената пешеходна зона от „Витошка"
  • Ремонтират необновената пешеходна зона от „Витошка"

От първи април започва обновлението по неремонтираната част от пешеходната зона по столичния булевард „Витоша" - от улица „Солунска" до улица „Алабин", съобщи в интервю за „Дарик" зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. Планира се и поставянето на културно-информационен център под формата на ретро трамвай, какъвто в останалата част от булеварда липсва, уточни Христов. По повод информацията, че ще бъде изграден втори фонтан по "Витошка", зам.-кметът заяви, че все още няма одобрен проект. Архитектът на София Петър Диков, пък, се обяви против идеята след злополучния опит с първия фонтан.

Реконструкцията на столичния булевард „Витоша" започва в началото на април, а само след няколко месеца емблематичната пешеходна зона ще придобие завършен вид, стана ясно от думите на зам.-кметът Любомир Христов:

„Стартираха от вчера реално строителните работи. В момента тече т.нар. подготовка на обекта. Сравнително различно от досегашните етапи е поставянето на културно-информационен център под формата на един ретро трамвай от началото на миналия век, който се е движил по улиците на София и който ще бъде поставен в долната част, близо до ул. „Алабин" и ще бъде използван за културно-информационен център на столицата".

Относно идеята да бъде изграден втори фонтан в района на пешеходната зона, Христов коментира, че все още няма одобрен проект за това.

„Все още няма стартирана процедура за конкурс, каквото е нашето решение. Очаквам главният архитект да проведе процедурата и конкурса за избор на архитектурното решение аз евентуалното поставяне на фонтан", допълни Христов.

Заради лошите спомени от изграждането на първия фонтан на бул. „Витоша", архитект Петър Диков дори се противопоставя за идеята за втори, но допълни, че предстоят разговори с изпълнителите.

„Хич не ми се иска да има втори фонтан, достатъчен ми беше първият. Но по този въпрос ще говорим с изпълнителя другата седмица", уточни Диков.

През пролетта се очаква да започнат ремонтни дейности по бул. „Ал. Дондуков" и продължение на обновлението на „Цариградско шосе".