Шкорпиловци с нова крайбрежна алея и паркинги
Шкорпиловци с нова крайбрежна алея и паркинги / Дарик Варна, архив

Курортният комплекс Шкорпиловци ще има нова крайбрежна алея, паркинги и тротоар за пешеходци, които ще стигат чак до почивната станция на БТА. Така ще се сложи край на задръстванията, едва разминаващите се автомобили, лавиращите между тях пешеходци и безобразното паркиране върху пясъка на плажа.

Това ще стане благодарение на вече започналата реализация на „Проект за възстановяване и облагородяване на крайбрежната алея в с. Шкорпиловци", който е на стойност 479 954 лв. без ДДС. Парите са осигурени по Договор за безвъзмездна финансова помощ № 253/06.11.2013 г., сключен между община Долни чифлик, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местна инициативна рибарска група „Бяла - Долни чифлик - Аврен". Изпълнител на проекта, след проведен конкурс, е „Хидрострой" АД, гр. София.

„Проектът включва асфалтирането на крайбрежната алея в участъка от км 0+000 до км 964,64, изграждане на пешеходна пътека и обособяване на места за паркиране на автомобили. Освен това ще бъдат поставени габиони за укрепване на пътното платно и ще бъде монтиран парапет за обезопасяване на движението на пешеходците. По цялото протежение на алеята ще има ново осветление", обясни кметът на община Долни чифлик Борислав Натов.

Пясъчно-плажната ивица при устието на реките Камчия и Фъндъклийска е най-голямата по българското Черноморие. На територията на общината тя е дълга 9,7 км. Активният почивен сезон през лятото е повече от 115 дни - от средата на юни до края на септември, когато времето е изключително благоприятно.

Реализираните нощувки в курортния комплекс през 2013 г. са 38 703, а през 2014 г. - 51 083. Средната продължителност на престоя на туристите е 10 дни, а през почивните дни в Шкорпиловци на плаж идват средно 1000 души на ден, които са предимно от населените места в общината, показват справките на кметската администрация.