Цветан Цветков остана единствен кандидат за шеф на Сметната палата
Цветан Цветков остана единствен кандидат за шеф на Сметната палата / снимка: БГНЕС

Кандидатът от ГЕРБ и Реформаторския блок Цветан Цветков остава единствен претендент за поста председател на Сметната палата. Това стана след като Патриотичният фронт оттегли своята кандидатура за поста в лицето на Горица Грънчарова, предаде БГНЕС.

Решението за оттегляне на номинацията на Грънчарова бе обявено от парламентарната трибуна от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Преди седмица Грънчарова и Цветков бяха изслушани от комисията по бюджет и финанси, представиха своите концепции и отговаряха на въпроси от народните представители.

Пред комисията Цветков заяви, че ако бъде избран за председател на Сметната палата, ще положи максимални усилия, за да се утвърди тя като самостоятелна институция. По думите му е много важно за Сметната палата да фокусира одитната си дейност върху значими теми като енергетика и здравеопазване. Продължава да бъде приоритет проверката на законосъобразността на прилагането на обществените поръчки. Необходимо е много силно взаимодействие с другите контролни органи, заяви Цветков. Според него, за да бъдат постигнати тези приоритети, е необходимо да се изгради подходящият административен капацитет.