Осъдиха председателя на Общинската избирателна комисия на 7 години затвор
Осъдиха председателя на Общинската избирателна комисия на 7 години затвор / netinfo

Окръжният съд в Русе осъди на 7 години лишаване от свобода и глоба от 17 000 лв. председателя на Общинската избирателна комисия в Русе адв. Иван Иванов. На Иванов се забранява да заема държавна длъжност и такава, свързана с управление на имущество. Отнето му е и правото в продължение на 7 години да упражнява юридическа професия.

Иванов беше обвиняем за имотна измама. Той, заедно  другите трима, Венелин Маринов, Ангел Ангелов и Пламен Пенчев,  са измамили семейство Меджид и Албена Ростон, продавайки им чужд апартамент в бл. „Венера“. Докато собственичката Росица Константинова е била на работа в Италия, жилището й е разбито и от него е взет нотариалният акт. След това била извършена фиктивна покупко-продажба между двама от замесените в схемата. По-късно апартаментът бил препродаден на измаменото семейство. Според обвинението, сумата от 66 000 лв. била платена на Иванов, тъй като, „собственикът“, който се представил под чужда самоличност, обяснил че има неуредени финансови отношения с адв. Иванов

Венелин Маринов и Ангел Ангелов са осъдени на 6 години лишаване от свобода, както и на 15 000 лева глоба. Пламен Пенчев, получи 5 години лишаване от свобода и 10 000 лева глоба.

Наказанията на мъжете трябва да бъдат изтърпяни при първоначален строг режим.

Освен това четиримата мъже са задължени от съда да платят солидарно в полза на държавата над 66 000 лева – сумата, която измаменото семейство Ростон е платило за апартамента.

Подсъдимите трябва да покрият и разноските на делото.

 

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.