Съмнения за етно-политически пристрастия в община Борован
Съмнения за етно-политически пристрастия в община Борован / Дарик Враца - архив

Народеният представител от Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО Красимир Богданов сезира Министерството на културата за прояви на етно-политически пристрастия в отношението на Община Борован към местните културни институции. Писмото е предизвикано от сигнал до него, в качеството му на врачански народен представител от Димитър Митев - председател на Народно читалище „Цани Иванов 1907" с. Борован. Г-н Митев твърди, че настоящето ръководство на Община Борован упражнява натиск върху културните средища в общината и дава приоритет на определени селища, въз основа на етнически принцип. Всички проекти се насочват натам, а ремонтите се извършват от чужди/турски/ фирми.

В сигнала се твърди, че кметът на Общината г-жа Десислава Тодорова, разпределя за 2015г. 2 щатни бройки повече за читалище „Просвета" в с. Малорад/където традиционно гласуват за политическата сила, която подкрепя Тодорова/, за сметка на намаляването с по един щат в читалищата „Цани Иванов 1907" с. Борован и „Васил Левски - 1908" с. Нивянин. В Борован функционират културни центрове, създадени при предишни ръководства на Общината, с усилията на много учени и творци, каквито са Историческият музей и Художествената галерия. За тях се грижи местното читалище, а намаляването на служителите му възпрепятства пълноценната работа.

Едновременно с това се стимулират официални прояви, насаждащи чалгизиране и нискокултурност у населението, и подмяна на историческата истина. Г-н Димитър Митев твърди също, че на 25 ноември 2014г. по време на тържествата посветени на освобождението на Борован от турско робство, секретарят на общинска администрация разпорежда, да бъде свален транспарант в салона на читалището, върху който е изписано „137 години от освобождението на Борован от турско робство", а от сцената звучат ориенталски ритми. В салона присъстват депутати от Движението за права и свободи.

Богданов завършва писмото си до Министъра на културата с призива: „Уважаеми г-н Рашидов, всеки средностатистически гражданин знае, че българската култура има многовековна история. Тя е устояла на всякакви опити за принизяване и асимилация. Читалищата са уникално достижение на българския народ, формирали възрожденската ни култура и еманципирали ни като достойна нация на културната карта на Европа. Българската култура не може да е поле за насаждане на политически и етнически пристрастия. Това противоречи, както на духа на българските традиции, така и на съвременните европейски ценности.

Моля за Вашата своевременна намеса, с оглед запазването на националната идентичност, качеството на работа и достиженията на културния живот в община Борован".