Ремонтът на Спортна зала няма да приключи в срок, но ще има Световна купа
Ремонтът на Спортна зала няма да приключи в срок, но ще има Световна купа / Dariknews.bg

Дворецът на културата и спорта във Варна ще приеме домакинството на  Световната купа по спортна гимнастика и акробатика, въпреки че зала „Конгресна“ няма да е напълно готова. Тя обаче ще бъде приведена във вид, отговарящ на изискванията на международната федерация, като ще бъдат монтирани близо 2000 седалки. Ремонтът ще продължи след края на турнира, който ще се проведе от 7 до 9 май. Повече от 300 души работят денонощно, за да бъдат спазен срокът, стана ясно след спешната среща на председателя на организационния комитет Йордан Йовчев с кмета на Варна Иван Портних и шефа на Двореца Минко Христов.

„Създаде се известно изкуствено напрежение, което е изключително излишно и преескопонирано. В хода на ремонта изскачат все повече проблеми, защото конструктивно залата не е в добро състояние и през годините е изцяло занемарена. Реконструкцията извади наяве лошото й състояние и може би лошото й стопанисване назад във времето“, заяви след срещата Иван Порних. Той увери, че въпреки малкото оставащо време ще бъде създадена необходимата организация и изискванията на организаторите ще бъдат покрити. Забавянето в ремонтите дейности, които първоначално трябваше да приключат напълно до края на месец април, кметът обясни с новопоявилите се конструктивни проблеми.

„Проектирането е правено на база на старите проекти, част от тях обаче не са били изпълнени още при самото строителство на сградата – липсват определени елементи и цели плочи. Това изисква вземането на решения, които да дадат необходимата устойчивост на конструкцията. Тя трябва да може да поеме новия товар, тъй като увеличаваме капацитета. Всичко трябва да бъде направено така, че безопасността да бъде гарантирана. Голяма част от конструкцията е корозирала, като в момента се укрепват около 40 колони“, добави още Портних.

Председателят на организационния комитет на Световната купа Йордан Йовчев също изрази оптимизъм, че зала „Конгресна“ ще може да приеме домакинството.

„Ясно е, че ремонтът е от огромно значение и с много голям мащаб. Опитваме се да направим оптимални задания, за да се случи събитието. Видимо е, че хората работят и всеки дава максимума“, заяви многократният олимпийски медалист.

Засега от Двореца на културата и спорта не се ангажират кога ще приключи напълно ремонтът на зала „Конгресна“. Повече яснота ще има след 10 дни.