Татяна Трикова: Съвременните деца са добри, те са чисти и ние можем да се учим от тях
Татяна Трикова: Съвременните деца са добри, те са чисти и ние можем да се учим от тях / DarikNews.bg

"Необходимо е родителите да са съпричастни, към това което се случва в една детска градина. Тяхната отзивчивост и съпричастност не бива да се изчерпа с въпроси като "какво яде днес" и "спа ли".

Родителите трябва да имат информация как е протекъл деня на детето им, какво е научило то и дали се е чувствало комфортно. Така бащите и майките могат по-добре да преценят как самите те да бъдат полезни, да осъзнаят сложността на работата на един детски учител и да я подпомагат".

Това сподели пред Дарик Татяна Трикова, директор на детска градина "Слънце" в Габрово.

Татяна Трикова: Съвременните деца са добри, те са чисти и ние можем да се учим от тях
netinfo

"Имаме изградена система за обратна връзка - на всеки два или три месеца пускаме анкета към родителите, за да получим и ние информация дали родителите са удовлетворени от работата на екипа на детската градина. Тъй като допитването е анонимно всеки може свободно да изкаже становището си и ние се съобразяваме с него.

Родителите ни активно се включват в празничния календар на детската градина. По предложение на нашето настоятелство предстои да бъде реализирана една благотворителна изложба с изработени от децата произведения.

Всеки родител по свое желание би могъл да закупи предмет, а средствата ще се използват за подобряване на средата за децата".

Татяна Трикова разказва за идеята да се отбележи Деня на Земята.

Татяна Трикова: Съвременните деца са добри, те са чисти и ние можем да се учим от тях
netinfo

"Предстои ни пикник в местността Градище, с който деца, родители и учители заедно ще отбележим Деня на Земята - 21 април.

В двора на детската градина имаме обособени площи, където децата от различните групи ще засеят, с помощта на учителите и помощния персонал, цветни алеи, за които след това заедно ще се грижим. В тази инициатива ще се включат и родители, които в този час от деня са свободни".

Татяна Трикова: Съвременните деца са добри, те са чисти и ние можем да се учим от тях
netinfo

Това няма да е новост за децата от детска градина "Слънце", защото в групите има цветни кътове, за които те се грижат. Дори сами са поставили семената в сандъчета и предстои да ги изнесат навън и  да ги засеят.

В двора на Детска градина "Слънце" се реализира една от уникалните идеи, що се отнася до тип сграда. Въпреки проблемите, първата в страната пасивна къща ще бъде факт. В нея ще бъдат настанени децата, а условията са коренно различни от тези в другите обществени сгради. Този тип сграда произвежда толкова енергия, колкото потребява и в нея сякаш е концентрирано бъдещето.

"Този проект, финансиран от европейски фондове, наистина показва как може да се развива строителството, но една сграда е просто сграда, докато в нея не влязат хората. В нашия случай - децата, които са най-ценни, персонал, родители", казва г-жа Трикова.

Тя отчита като положителен факта, че детската градина може да търси възможности да се променя не само чрез проектите, по които Община Габрово кандидатства, но и чрез шанса настоятелството на градината да кандидатства за финансиране.

Директорът на детска градина "Слънце" разсъждава и за поколенията, тъй като днес много младежи не могат да пишат и четат добре и често имат проблемно ежедневие.

"Децата при нас идват в ранна възраст. Те са съвсем чисти. Ако усетим наченки на агресия при някой от подрастващите, веднага започваме контакт по този повод с родителите. Всъщност проблемите на децата не тръгват от детската градина.

Струва ми се, че връзката между градината и училището не е на ниво. Така не се получава приемственост. Тук детето има ежеминутен контакт с учителката, докато в училище изведнъж това спира. Самите преподаватели в училище нямат възможност да работят индивидуално.

Така постепенно проблемите се трупат, но резултатите ги виждаме по-късно. Необходимо е да се направи промяна в тази среда, за да е тя изцяло в полза на детето.

Но по-глобално погледнато нашето общество има нужда от по-дълбока промяна. Агресията сякаш е навсякъде. Има я в телевизиите, футболните срещи, можем да я видим в магазина, дори в някои семейства. Това няма как да не се отрази".

На фона тази картина, обаче директорът на детска градина "Слънце" отговаря с една дума на въпроса "Какви са съвременните деца". Тя казва:

"Добри. Децата са добри, защото са чисти. Много важна е ролята на учителите. Ние имаме изключителни професионалисти. Мога да кажа съвсем ясно, че възрастните можем да се учим от децата, за да ставаме по-добри".

Татяна Трикова: Съвременните деца са добри, те са чисти и ние можем да се учим от тях
netinfo

32 души работят в детската градина, която има две бази - едната в Лъката, другата на Камъка. През 2016 година предстои да се отбележи 50 годишен юбилей на детското учебно заведение. Тържествените прояви започват от началото на годината, а връхна точка ще бъде юбилейния концерт в зала "Възраждане".