Хижари спасиха двама бедстващи на Узана
Хижари спасиха двама бедстващи на Узана / 100 вести

Четирима хижари от Узана спасиха в събота към полунощ двама габровци, изпаднали в бедствено положение в местността Коритата.

За случилото се пред репортер на вестник "100 вести" съобщил Георги Русинов, шеф на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Габрово.

Около 16:00 часа в събота следобед групичка от четирима приятели тръгнала от хижа ”Партизанска песен” към хижа ”Мазалат”. Двама от тях успели да стигнат, но другите двама закъсали в дълбокия около 1,20 м сняг най-вече заради неподходящите си дрехи и леки обувки.

Те успели да подадат сигнал на спешния телефон и на местни хижари, които веднага предприели спасителни действия.

Бил събран друг спасителен екип - трима от Планиската спасителна служба, двама служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Габрово. До тяхната намеса не се стигнало, защото хижарите се справили сами, информира още "100 вести".

Изключително тревожна е картината с разпространението и употребата на наркотици у нас. Този извод може да направи всеки, бил на информационната среща-дискусия по проблемите на наркоманиите, организирана в Габрово от Общинския съвет по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Габрово.

Особено тревожно е, че освен за полицията, зависимите от наркотици са невидими за всички други.

71 свлачища са регистрирани на територията на община Габрово, те са укрепени и стабилизирани, става ясно от интервю пред вестника на зам.-кмета Николай Меразчиев.