Взривове в склад за боеприпаси в Иганово, 250 души са евакуирани
Взривове в склад за боеприпаси в Иганово, 250 души са евакуирани / ЕПА/БГНЕС

Складове за боеприпаси се взривиха на производствената площадка на ВМЗ Сопот в село Иганово. Взривовете са избухнали пред цех за снаряди към 19.40 часа, който се намира на около 2км. от населеното място. Няма данни за загинали и пострадали. Информацията бе потвърдена и от министъра на икономиката Божидар Лукарски, който пристигна на място.

По рано кметът на Сопот Веселин Личев предположи, че няма жертви и пострадали, тъй като в момента на инцидента заводът не е работел, по думите му не е имало втора смяна работници.

Половината население на Иганово е евакуирано, съобщи кметът на селото Стефан Данчев.

"Около 250 души са евакуирани от село Иганово", уточни той. По думите му има паника сред населението, но на този етап няма данни за жертви, вече няма и видим пламък на площадката. Жителите на Иганово са евакуирани към Сопот, Баня и Карлово. От спешна помощ нямат данни за ранени, въпреки че са хвърчали множество предмети при взривовете, които са продължили около час, предаде репортерът на Дарик от мястото на събитието Димитър Владимиров.

Двамата пазачи на цеха, за които се знае, че не са пострадали и са първите, които са подали сигнал на тел.112, са при екипите на пожарната.  На място са пристигнали линейки, има готовност да се изпратят и още екипи при необходимост.

Стотици гърмежи са се чували в продължение на около час от мястото на инцидента. В складовете се съхраняват всякакви видове боеприпаси и готова военна продукция.

Взривовете на военната площадка на ВМЗ Сопот в село Иганово са започнали от склад с боеприпаси, в който днес е имало работници, разбра Дарик. По неофициална информация на територията на Иганово има около 30 склада. Предполага се, че инцидентът от първия е станал причина за пожар и до втори склад. Гърмяли са неуправляеми снаряди. Някои от тях са подпалили гората до сградите.

По непотвърдена информация голяма опасност тази вечер е представлявал склад, в който се съхраняват реактивни системи тип  "Град", но за щастие огънят и осколки от снаряди не са засегнали мястото. Целият район обаче е осеян с такива, съобщиха източници от мястото на инцидента.

На производствената площадка вече работят  3 екипа на пожарната от Пловдив и 2 от Карлово, както и пожарникари от завода. Огнището на взривовете е овладяно. Към момента няма опасност от разпространяване на огъня, съобщиха за Дарик от мястото на инцидента. Предполага се, че първоначалният оглед от разследващия екип ще бъде извършен рано сутринта, след като мястото се обезопаси напълно. Към момента не се съобщават причините за първите взривове в базата на военния завод.

Междувременно стана ясно, че мобилната лаборатория за измерване на въздуха в Пловдив е получила заповед да тръгне незабавно за Иганово. Замерванията ще започнат незабавно. Районът ще остане отцепен.

Принципал на предприятието е Министерството на икономиката.

Двама мъже и една жена  пострадаха по време на работа в Иганово в началото на 2012г. Работниците са пресовали с иницииращо взривно вещество, обясни тогава пред Дарик изпълнителният директор на ВМЗ - Сопот Иван Стоенчев. По думите му се е взривила пресформата, в която е било веществото. Според експертния анализ не е била спазена технологичната дисциплина по време на работа.