Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Йемен
Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Йемен / БГНЕС

"Ислямска държава" пое отговорност за днешните самоубийствени атентати в джамии в Йемен, при които по последни данни са загинали 142 души, предаде Франс прес.

Ако това твърдение се окаже вярно, това ще са първите атаки, извършени от сунитската джихадистката групировка в размирната страна, където шиитските бунтовници хуси превзеха през януари столицата Сана. Терористичната групировка Ал Кайда, която също е сунитска, има по-силно присъствие в Йемен, където често извършва нападения срещу хусите и силите за сигурност.

Само преди два дни в Тунис бе извършен зрелищен атентат, отговорност за който също пое "Ислямска държава". Загинаха 21 души, сред които 20 чуждестранни туристи.

В разпространено днес комюнике джихадистката групировка подчертава, че атаките в Йемен са само върхът на айсберга, и се заканва да извърши нови атаки срещу шиитските бунтовници. Джихадистката групировка твърди, че нападенията са били извършени от петима атентатори самоубийци - четирима в две джамии в Сана и един в Саада.

Атакуваните ислямски храмове в йеменската столица са посещавани от привържениците на хусите. 142 души са загинали по последни данни в двете джамии.

Самоубийствен атентат бе извършен и пред ислямски град в северния град Саада, в район, който е люлка на движението хуси. Тази атака не причини жертви, тъй като силите за сигурност попречиха на нападателя камикадзе да влезе в джамията.

Източник: БТА