142 души загинаха при атентати срещу джамии в Йемен
142 души загинаха при атентати срещу джамии в Йемен / БГНЕС, архив

Сто четиридесет и двама души са загинали, а 345 са били ранени при самоубийствени атентати срещу джамии в Йемен, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на телевизия Ал Масира, собственост на шиитските бунтовници в Йемен, които контролират столицата. Предишните съобщения от други източници бяха за 87 жертви и 260 ранени.

Нападенията били извършени от четирима терористи самоубийци. И двете атакувани джамии са посещавани от привърженици на шиитските бунтовници хуси.

Катарската сателитна телевизия Ал Джазира съобщи, че отговорност за атаките е поела "Ислямска държава".

Ако тази информация се окаже вярна, това ще е най-смъртоносното нападение на джихадистката групировка в Йемен, отбелязва Асошиейтед прес. Американската агенция прави уговорката, че все още никой не е поел официално отговорност. В Туитър има приветствени реакции от страна на привърженици на "Ислямска държава".

В тези джамии се молят хусите, които са врагове на йеменското крило на Ал Кайда, смятано за един от най-опасните и активни клонове на терористичната мрежа, отбелязва Асошиейтед прес.

Това са най-кървавите атентати след експлозията на кола бомба пред полицейската академия в Сана на 7 януари, когато загинаха 37 и бяха ранени 66 души.

Актовете на насилие са извършени в момент, когато Йемен затъва във все по-дълбока криза, която се усложнява все повече с умножаването на въоръжените религиозни групировки.

Източник: БТА