Истерия или хистерия?
Истерия или хистерия? / Thinkstock/Getty Images

Как е правилно да се казва - истерия или хистерия?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Отговорът може да е много бърз, но в него има нещо много любопитно. От една страна, правилно е да се казва хистерия. Идва от гръцки ὑστέρα, hystera - матка, утроба. В древна Елада емоционалните състояния на жените били отдавани на тяхната матка. Например Платон в диалога „Тимей" сравнява женската матка с живо същество, което странства из тялото и блокира различни процеси, пречи на дишането, дори причинява болести. Хипократ също говори за странстваща матка. И понеже Хипократ не е кой да е, концепцията за този женски орган, като живо същество, съпътства човешката история или да кажем хистория оттогава насам. През средните векове това си било приемано за най-естественото нещо, викали му дори заболяването на вдовицата, понеже се смятало, че женското семе става отровно при отсъствието на редовно сношение. И веднъж стане ли отровно, матката тръгва да пътешества и прави проблеми. Жестока теория. Смятало се, че1/4 от всички жени страдат от това и се приемало, че един от начините да се оправи е да се отстрани матката - хистеректомия.

С развитието на медицината и наблюденията по анатомия лека-полека се появили съмнения, че матката май не е странстваща. Човек не може да бъде сигурен при жените за нищо, но като че ли не се движи кой знае колко напред- назад из тялото. Така моделът „живо същество" в живо същество постепенно дал заден ход. Но тук се намесил доктор Фройд и казал, че, живо може да не е вярно буквално, но мисъл в мисълта си е реална и развил теорията не за плаващата матка, а за плаващото несъзнаване. Което пак опира да женски проблеми, само дето матката си стои на едно и също място. Така се появили разновидности на хистерията, включително и мъжка хистерия, което е вече вид оксиморон, понеже мъжете нямат матки, поне повечето мъже. Психоанализата се погрижила да класифицира хистериите. И така те пак си били свързани със сексуалността, но движението на органа бил приеман вече метафорично.

Към днешна дата хистерията вече не е медицински термин. Всъщност така е от началото на XX век, когато все повече лекари забелязвали, че да лепнеш диагноза хистерия на една жена, до нищо не води. Защото в това обширно понятие се крият симптоми на различни заболявания и хайде моля, да не отдаваме всичко на плаващата матка. Медицината е едно, но популярната култура е друго. Понеже веднъж набедиш ли жените, че са предразположени към такова нещо и то си става като дамга, която си се движи като плаваща матка из вековете. Така от културна гледна точка думата хистеричка започнала да се лепи за щяло и нещяло-от истински умствени разстройства и шизофренни състояния до съвсем обикновени емоционални изблици. Кажи му хистерия и всички те разбират. Но ако псевдонаучният термин е хистерия, то ние в езика имаме думата истерия по френска литературна линия, където х-то в началото не се чете. Така че истерията е вече художествено емоционална състояние. Това в случая е другият правилен начин на писане Нали правите разликата?

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате