Борисов обеща компенсации за общините заради бедствената ситуация
Борисов обеща компенсации за общините заради бедствената ситуация / снимка: БГНЕС

Ще компенсираме общините за допълнителните разходи, които са направили (заради бедствената ситуация), заяви на пресконференция в Смолян министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов и министрите Лиляна Павлова и Николай Ненчев участваха в заседание на Областния кризисен щаб в Смолян във връзка с обявеното от една седмица бедствено положение заради снега. Бойко Борисов обяви, че е взето решение да се наградят всички доброволци, участвали при отстраняване на последиците от бедствието в областта, като им се предоставят по 10 кубика дървесина от падналите дървета, повалени от снега.

Важно е да имаме по-гъвкаво законодателство в такива моменти, в такава ситуация кметовете да имат право на извънредни пълномощия, посочи Бойко Борисов. Той допълни, че ще се работи относно промяна в две наредби, касаещи сервитутите на електропроводите, а тепърва експертите трябва да се произнесат по предложенията за разширяване на просеките.

Министър-председателят благодари на Кризисния щаб, кметове, военни, пожарникари, доброволци и всички институции в област Смолян, ангажирани във възстановяването на района след снежното бедствие. Хората направиха максимума, те се справиха блестящо, коментира Бойко Борисов. Той заяви, че ще държи да се наложи максимална санкция на мобилни оператори заради случилото се около бедствието. Много клетки на мобилни оператори в Смолянско бяха изключени след прекъсването на електроснабдяването, оставяйки без комуникация жителите на десетки откъснати заради снега населени места.

Премиерът заяви, че очаква преди заседанието на МС в сряда да получи от кметовете от региона разчети за щетите, които са нанесени от бедствената ситуация. Ще се опитаме да им помогнем коректно, ангажира се Борисов. Той обясни, че ще се подготвят предложения за промени (в наредби и закони), които да се внесат
в парламента. Предвижда се да се променят две наредби във връзка със сервитутите на пътища и електропроводи, така че поне в държавните гори просеките ще се разчистят.

Падащите върху далекопроводите дървета заради недостатъчни просеки бе основната причина за прекъсване на електрозахранването в планинската област след обилния снеговалеж. Според Борисов в дните на бедствието са излезли няколко проблема от десетилетия, като например пътища в Смолянско, които са строени без да отговарят на изискванията.

Станахме такива заложници на лукса и на лесното, че със сриването на мобилните телефони цялата комуникация изчезна, коментира Бойко Борисов по повод поведението на мобилните оператори в бедствената ситуация.

Източник: БТА