Какво означава ново 20?
Какво означава ново 20? / Sofia Photo Agency

Има едно ново 20, но какво значи ново 20? Защо ново, а не старо? И защо 20, а не 30 или 26?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Няма как да е 30, със сигурност не може да е и 26. Има вариант обаче да е 10 или 50. С това малко или много отговорихме на въпроса, но нека разкажем цялата история.

Ново 20 е израз, който показва изненада и в същото време известна доза неодобрение. Изненадата е внезапна и не носи положителни емоции. Изсипва ти се на главата и нямаш мърдане. Все едно е някакво висше началническо решение и ти не си в състояние да го оспорваш. Ами, точно така си е.

Цялата работа започва през 1885 година, когато БНБ започва да емитира банкноти. Първата българска банкнота, внимание, е с номинал 20 лева. Началната емисия е сравнително малка - 213 000 лева, но има проблем. Хората не приемат това нововъведение. Първо, хартиените пари будят недоверие, някаква си хартишка с надпис. Къде, къде е сребърната монета в ръката. А пък и сега банкнотите са със златно покритие, а използваните монети са сребърни, което създава известно ажио, казано на икономически език. Тоест разлика в обмяната. Така че първата банкнотна сесия е провал, което е достатъчен повод да се каже ново 20 за появата на двайсетолевката. Но е твърде рано да се случи, защото по-нататък става още по-интересно.

През 1892 година БНБ получава правото да емитира банкноти със сребърно покритие. Обаче правителството на Стамболов блокира това и емитира сребърни монети. И за да овладее инфлацията БНБ изразходва почти целия златен резерв. През това време има нови петдесетолевки и десетолевки, но не и двадесетолевки. Следва период на относителна стабилност, но през 1912 година конвертируемостта на банкнотите в злато е отменена. Започват доста сложни времена, които продължават чак до края на 20-те години. Между 1907 и 1916 година в обръщение няма банкнота от 20 лева. През 1916 година БНБ отново емитира двадесетолевка. Тя е нова, зелена, 15 на10 см. В обръщение е до 1924 година. През 1917 година обаче БНБ пуска още една двайсетолевка, този път с лилави нюанси. Изрично пише, че са 20 златни лева. Малко по-голяма е от другата и също е в обръщение до 1924 година. Ето ви го новото 20. През 1922 година имаме нова двайсетолевка. Този път тя е 13 на 7 см. и значително по-малка, с оранжев гръб.

В продължение на 6 години има три двадесетолевки. В периода на войните стойността на българския лев намалява 14 пъти. Той е променлив, нестабилен и това много добре се усеща от хората. Новото 20 е физическия израз на финансовите им проблеми. В обществените представи това е символ на обезценяването. Двайсетолевката е по-емблематична банкнота в това отношение от десетолевката и петдесетолевката. Затова се казва и ново 20, вместо ново 10. Това е тайната на лафа ново 20. И всеки път когато интуитивно или нарочно се употребява по отношение на печатането на нови пари, значи е съвсем на мястото си.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате