Още седмица без ток в Смолянско, следят нивата на реки и язовири
Още седмица без ток в Смолянско, следят нивата на реки и язовири / снимка: dariknews.bg
Десетки селища в Смолянско остават без ток, обстановката в Пловдивско се нормализира
78539
Десетки селища в Смолянско остават без ток, обстановката в Пловдивско се нормализира
  • Десетки селища в Смолянско остават без ток, обстановката в Пловдивско се нормализира

Десетки селища в Смолянско се очаква да останат без ток още една седмица. Това заяви в ефира на Дарик радио областният управител Недялко Славов. Над 60 населени места 6-ти ден са без електричество, като екипи на EVN работят приоритетно то да бъде пуснато в  по-големите селища. Към момента без електрозахранване са повечето села в общините Баните, Неделино, Рудозем и Мадан, с изключение на общинските центрове. Най-тежко е положението в община Мадан, където 43 села са без ток близо седмица, а до над 600 души от 4 населени места няма достъп, съобщи  кметът на общината Фахри Молайсенов.

Късно снощи са пробити всички пътища от републиканската пътна мрежа, но до много села все още няма достъп, каза още областният управител на Смолян. Според Славов на този етап няма опасност от наводнения, тъй като снегът все още не е започнал да се топи.

Разпоредено е постоянно наблюдение на язовирите и реките в Пазарджишко. Според заповедта на областния управител Трендафил Величков то трябва да се осигури от кметовете и ръковдството на местния клон на “Напоителни системи”. Има постоянна връзка със всички отговорни институции, концесионерите и наемателите на язовири и общинските съвети за сигурност, които докладват за критични ситуации по инфраструктурата и нарушени диги.

„Истинската превенция се прави с пари, а не със средствата от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, които отиват за овладяване на последствията от бедствията“, коментира областният управител на Пазарджик. Величков заяви, че ако искаме да има пълна превенция, то трябва да се намерят средства за това и даде пример с парите за саниране на жилищните блокове.

Бедственото положение в община Велинград остава, заради липсата на ток в селата по високите райони. Обстановката в Пазарджишка област  постепенно се нормализира. Вече е отменено бедственото положение в Сърница и Ракитово.  Предстои отмяна в общините Батак и Брацигово.

Положението в бедстващата пловдивска община Лъки се подобрява, вече има достъп до всички населени места в общината, съобщи  кметът Валентин Симеонов. По думите му, е възможно днес или най-късно утре да бъде отменено бедственото положение, когато се възстанови електрозахранването в общината. Вече има достъп и до 2-те бедстващи села в община Куклен - Яврово и Добралък, днес се очаква да бъде пуснат токът и в последното село Добралък, съобщи кметът Илхан Кадир.

Утре областният управител на Пловдив Розалин Петков  свиква Областния кризисен щаб и всички кметове, за да  обсъдят готовността за посрещане на високите води от снеготопенето. Към момента само община Съединение е взела превантивни мерки, уточни Петков. Кметът се опасява от наводнение, защото снегът в Родопите е много, а времето се затопля. Водата отива в река Луда Яна и от там в язовирите в Пазарджишко, които граничат с община Съединение. В  9-те населени места от общината е започнало почистване на отводнителните канали, уточни областният управител.