Над 200 000 българи бедстват, пети ден десетки селища са без ток
Над 200 000 българи бедстват, пети ден десетки селища са без ток / netinfo

Повече от 200 000 българи бедстват през последните пет дни след падналия обилен сняг в страната, съобщава Нова телевизия.

С военни машини разчистват пътищата към села в община Смолян (СНИМКИ)

Остава в сила бедственото положение в редица населени места в Южна България. Все още без ток и със затруднен достъп са десетки градове и села. Обстановката остава критична в областите Смолян, Кърджали и Пазарджик.

Обстановката в Смолян постепенно започва да се нормализира

Обстановката в Смолян постепенно започва да се нормализира. Основният проблем обаче остава липсата на ток и достъпът до населени места в района, съобщават от общината. Остава тежка ситуацията в областите Смолян и Кърджали. На терен работят общо 180 екипа, за да възстановят електричеството, съвместно с представители на Електроенергийния системен оператор „ЕСО", съобщи за Дарик говорителят на ЕВН Крум Косев.

В градовете Рудозем и Мадан вече има ток, продължава работата по пускането и в останалите селища в общините. На тъмно 5-ти ден са населените места в общините Баните и Неделино, допълни Крум Косев.

От 48 населени места в община Смолян все още са затворени пътищата към селата Мугла, Кремене, Киселчово, Орешец, Вълчан дол, Змиево, Сивино, Горово, Чеплят, Турян, Букаците, махали около с. Търън и махала Гращица в Широка лъка.

Машини работят за почистване на пътищата. Утре към Мугла потегля и ратрак да пробива пътя. Процесът по разчистването се затруднява, защото първо трябва да се отстранят и срежат падналите дървета, за да може да мине техниката.

Над 300 хляба, лекарства и гориво са доставени до Требище, махала Еленска, Селище, Горна Арда и Смилян, съобщиха още от общинската администрация.

Нормализира се обстановката в общините Лъки и Куклен, съобщи за Дарик областният управител на Пловдивска област Розалин Петков.

Пътят към Манастир вече е разчистен. Машини от рудниците работят за отварянето на пътищата от Лъки и село Здравец към Джурково, където има дом за възрастни хора с умствена изостаналост.

Селата Яворово и Добралък в община Куклен остават без ток. Продължава работата по почистването на пътя към Добралък, който е блокиран от свлачище.

Възстановено е електрозахранването на радиорелейната станция в местността Копривките, откъдето се излъчват програмите на националните ефирни медии за района на Пловдив. До вчера предавателите работеха с намалена наполовина мощност, за да се пести горивото за агрегата, който ги захранва. В Противен случай Пловдив можеше да остане без радио и телевизия.

Очаква се днес да бъде взето решение дали ще бъде отменено частично или цялостно бедственото положение в община Велинград.

В Ардино все още няма ток, но пуснаха водата

Водоподаването в Ардино вече е възстановено след като народният представител Цвета Караянчева осигури чрез министерството на енергетиката 100-киловатов генератор за захранване на помпената станция, съобщиха от пресцентъра на кризисния щаб в Кърджали. Общината все още е без ток, но пътят до там вече е отворен, проходимо е и до Смолян. Предстои да започне разчистване на вътрешната мрежа.

Областният кризисен щаб е в готовност да осигури помощ на всички нуждаещи се от храна и лекарства в Ардинско, след като вчера хеликоптери спуснаха пакети с продукти на гладуващо семейство от Голобрад, доставиха инсулин на двама болни от Любино и транспортираха до Пловдив родилка от Горно Прахово.

Пътната обстановка в региона постепенно се нормализира. Над 90 на сто от общинските пътища в Момчилград вече са отворени. На територията на Крумовград разчистват пътищата към Токачка, Аврен и Черничево. Вече има достъп до Егрек и Малък Девисил. Там ще бъде пренасочена роторна машина от Маказа. В Джебел пробиват пътя Мишевско - Църквица.

Допълнителни екипи на Горското са ангажирани в разчистването на падналите дървета, които блокират движението.

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването. В община Кърджали на тъмно са само в с. Скална глава. В Джебел - в района на Устрен. Без ток са и 23 села в Момчилградско, 13 в Чернооченско и 70 процента от селата в Крумовградско.

Шест села в община Кърджали са без вода. На сухо са и всички населени места, в които няма ток.

Заради повишения приток но вода е отворена една клапа на яз. „Студен кладенец".

Над 200 000 българи бедстват пети ден десетки селища са без ток
netinfo

Бедственото положение в Баните и Ивайловград остава

Бедственото положение за община Минерални бани и за част от община Ивайловград все още не е отменено, съобщиха от областната администрация в Хасково. В Минерални бани няма ток в селата Сърница, Винево, Ангел войвода, Боян Ботево. Без ток са също половината от селата Караманци и Долно Брястово. Вода няма в Минерални бани и Спахиево. В община Ивайловград 10 села са без електрозахранване. Отворен е пътят Ивайловград - Крумовград, но по него е забранено движението на тежкотоварни автомобили с ремаркета.

В община Хасково едно село е без ток, в община Димитровград - 3, в Стамболово - 17, като 10 от тях са и без вода. Едно село е без ток в Маджаровско, там вече всички пътища са отворени.

Нивото на река Марица при Харманли е 450 см, при критични 620, а при Свиленград е 220 см при критични над 4 метра.

В 7 училища в областта не се провеждат учебни занятия заради липсата на ток и усложнената обстановка, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Хасково.

Пети ден 40 човека са блокирани в спортната база в Белмекен.

„Имаме храна, има ток и комуникации. Единственото, което ни притеснява, че сме блокирани и не можем да си тръгнем", сподели в „Здравей, България" по Нова телевизия Стефан Драганов, който е един от блокираните в базата.

Роторна машина се опитва да разчисти снега, за да се отвори пътят до хората. „Надяваме се до довечера пътят да е пробит", каза Драганов.

Ще бъде отменено бедственото положение в община Якоруда

Днес ще бъде отменено бедственото положение в община Якоруда, а положението в цялата Благоевградска област след обилните снеговалежи постепенно се нормализира. Това съобщи за БТА областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. В община Якоруда е възстановено електрозахранването до всички селища. Проходими са пътищата до всички основни населени места в планинската община, като продължава работата за осигуряване на пътната проходимост и на достъпа до по-отдалечените махали, каза Михайлов. Днес обявеното бедственото положение в общината ще бъде отменено, а утре ще се възстановят и учебните занятия. В момента са отпаднали ограниченията за движение на моторни превозни средства през прохода "Предела" на пътя Симитли - Разлог - Банско, както и през м. Папаз чаир /Попови ливади/ на пътя Гоце Делчев - Катунци, допълни областният управител. Остава ограничението за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътя Якоруда - Юндола. Все още е прекъснато движението на влаковете в района на петричкото село Митиново в междугарието Генерал Тодоров - Петрич, поради пропадане на железния път, причинено от придошлата река Струмешница, която е подкопала насип на ж. п.-мост. Пътниците там се превозват с автобуси, добави Бисер Михайлов.