Държавата да подпомага само социално слабите при бедствия, предвижда законопроект
Държавата да подпомага само социално слабите при бедствия, предвижда законопроект / снимка: БГНЕС
Държавата да подпомага само социално слабите при бедствия, предвижда законопроект
78513
Държавата да подпомага само социално слабите при бедствия, предвижда законопроект
  • Държавата да подпомага само социално слабите при бедствия, предвижда законопроект

Обезщетения след бедствие да взимат хора, които нямат възможност да застраховат имота си. Това предвижда предложеният от Министерството на финансите законопроект на Закона за защита при бедствия. В мотивите към него се посочва, че Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои хора трябва да бъдат подпомогнати чрез индивидуална преценка за това, доколко човекът не е могъл сам да застрахова имуществото си срещу съответния риск.

В мотивите на законопроекта е записано, че не се променя принципът застраховането на личното имущество да бъде доброволно, но положителен ефект от промените е да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите. Така обезщетение ще получават тези, които не са могли да го направят със собствени средства.

А по въпроса как Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои хора могат и кои-не да се застраховат, финансовият министър обясни на форум преди две седмици, че "има достатъчно надеждни механизми в социалното подпомагане разработени в годините".

Министърът допълнил и че трябва да има и "имуществен тест", а не всеки, който не се застраховал да бъде обезщетяван. Има и ограничения - за да се получи помощ, трябва да са спазени всички изисквания на Закона за устройство на територията по отношение на съответния имот. Конструктивните изменения в някои сгради биха могли да доведат до много по-голяма уязвимост при природни бедствия, ако тези имоти не отговорят на изискванията на закона и другите приложими към строителството на сгради норми.

Ако бъде приет, законопроектът се предвижда да влезе в сила от началото на следващата година.​