С военни машини разчистват пътищата към смолянските села
С военни машини разчистват пътищата към смолянските села / снимка: Ева Тошева, Дарик радио Пловдив

Военни машини пробиват пътя за Мугла, Кремене, Сивино и махала Еленска в Търън, за да се осъществи достъп до тях. В момента усилията са насочени и постоянно се работи за разчистване на страничните улици в града.

Без ток са все още почти всички села в община Смолян. От ЕВН не се ангажират кога ще бъде пуснат тока, съобщават от общината. Доброволците от община Смолян от събота са на терен и не спират да работят,режат дървета и помагат на екипите. В тази дейност са включени и Горските стопанства и лесничействата.

Няма сигнали за бедстващи хора, но основният проблем си остава липсата на ток. Фурните в Смолян работят и където е необходимо се доставя хляб.

Сутринта от тежкия сняг пък се счупи стъкления покрив в областна управа в Смолян. За щастие, няма пострадали.

Областният управител на Смолян Недялко Славов изпрати писма до мобилните оператори, КРС и СЕМ с настояване да се предприемат спешни мерки за възстановяване на комуникационните връзки в региона. Покритието на мобилните телефони е прекъснато в десетки населени места след изключването на електрозахранването на клетките на операторите. Без подобна връзка сформираните екипи и областният щаб не могат да предвидят и не разполагат с реална информация в случай на бедстващи хора, което не позволява и своевременно съдействие, се казва в писмото.

В Пазарджишка област остава бедственото положение за обшините Батак, Брацигово, Велинград, Ракитово и Сърница. Вече има ток във Велинград,  Батак и Ракитово.

Все още остава и бедственото положение в община Лъки, а освен това в Пловдивска област бе обявено и частично бедствено положение в община Куклен заради блокираните от снега села Яврово и Добралък.