Рудниците в Мадан, Рудозем и Златоград са наводнени, щетите ще бъдат за милиони
Рудниците в Мадан, Рудозем и Златоград са наводнени, щетите ще бъдат за милиони / снимка: Dariknews.bg, архив

Рудниците в Мадан, Златоград и Рудозем са наводнени, тъй като след спиране на електричеството не работят помпите по водоотлива, съобщи заместник-областният управител на Смолян Зарко Маринов. Според него отводняването на мините ще отнеме месеци, през които стотици рудодобивници няма да работят, а щетите ще бъдат за милиони.

От Областната администрация предупреждават, че според метеорологичните прогнози тази вечер се очаква нов снеговалеж, който може да усложни и без това бедствената ситуация в Смолянския регион. Стотици населени места в областта за пореден ден са без ток, с блокирани пътища и прекъснати комуникации заради снега. Във високите части на областта снежната покривка вече достига 180 см.

Квартали от Смолян отново са без електричество, включително и централната част на града. Възстановено е електрозахранването в общините Борино и Доспат, в които са разчистени основните пътни артерии до населените места.

Продължават проблемите с нарушените комуникации и инфраструктурата в община Баните. От Общинската управа в Баните е поискана помощ да се осигури шейна и верижна машина, за да се стигне до с. Давидково, където има бедстващи хора.

Пътят Асеновград- Рожен- Средногорци вече е напълно почистен и проходим, информират от Областната администрация.

Алпийският батальон в Смолян е предоставил 1 тон нафта, за да се осигури гориво за генератора на болницата в града.

Източник: БТА