Студът взе първа жертва, хората се борят със снежното бедствие
Студът взе първа жертва, хората се борят със снежното бедствие / снимка: БГНЕС, архив

Бедствената ситуация в Кърджалийско и обилният снеговалеж взеха първата жертва в Кърджали. Спасители са открили измръзнал до автобусна спирка 65-годишен от крумовградското село Горна кула. Мъжът е излязъл от дома си в петък вечерта, когато започна обилният снеговалеж. След като не се прибрал на следващия ден, съседи организирали претърсване в района, но заради дълбоките преспи не успели а го открият. Тялото на мъжа е намерено днес при разчистването на пътя, без следи от насилие. Това съобщи директорът на ОД на МВР в Кърджали Венцислав Момчилов по време на пресконференцията която даде министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков.

Намалява броят на населените места без електричество, като към 16:00 ч. те са 685 за цялата страна, каза той на вътрешните работи Веселин Вучков. Той, заедно с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, се срещнаха с членовете на Областния кризисен щаб, ръководен от областния управител Илия Илиев, за да обсъдят актуалната ситуация.

„На този етап мога да дам положителна оценка за действията на служителите на МВР в Кърджали, които се справиха много добре с тежката обстановка", заяви силовият министър Веселин Вучков. Той обеща осигуряване на UTV или ATV машини на разположение на пожарната в Кърджали за справяне с труднодостъпните места в областта.

Министър Вучков допълни, че постепенно се възстановяват и връзките на мобилните оператори в страната, а снеговалежа постепенно намалява. Ситуацията в област Кърджали се запазва критична, въпреки, че намалява броят на населените места без ток и те вече са около 200. В община Черноочене вече е възстановено електроподаването. Най-тежко остава положението в Ардинско и Кирковско, където все още няма ток, обяви областният управител на Кърджали Илия Илиев. „Надяваме се утре до обед метеорологичните условия в региона да позволят намесата на хеликоптер, чрез който да се скъси времето за преодоляването на авариите по електропреносната мрежа", заяви още областния управител. По-рано днес той поиска от военния министър осигуряване на хеликоптер, който да извърши оглед на авариралите съоръжения.

Продължава снежният ад, редица общини бедстват

Най-тежко е положението в областите Смолян и Кърджали. Днес беше пуснат тока на град Смолян, Чепеларе, Пампорово. Животът на хиляди хора обаче остава парализиран. Хлябът свършва, банки и банкомати не работят, болни хора не могат да стигнат до лекар и болница.

Електрозахранването към Смолян, Чепеларе и Пампорово е възстановено

Освен в Родопите, бедствено положение е обявено в община Гълъбово при Стара Загора. Река Съзлийка там наводни подстанцията и спря тока, но малко по-рано днес електрозахранването беше възстановено. Така че Родопите остават най-критичното място.

Във Велинград хотелиерите заплашиха да съдят EVN заради проваления уикенд. Хората в Мадан са почти откъснати от света, а в Рудозем ток няма вече четвърти ден.

Две общини в Пазарджишка област обявиха бедствено положение след Велинград, съобщи за Дарик областният управител Трендафил Величков. Това са новата община Сърница и Батак. Очаква от община Брацигово да решат дали ще обявят бедствено положение. Работят всички екипи на пожарната и почистващите фирми. Вече 48 часа се разчистват затворените пътища при Белово и Юндола. Взети са необходимите мерки за болните и всички, които са на хемодиализа са изведени. Опитваме се да няма бедстващи, каза Величков.

Община Ракитово обяви бедствено положение от днес, каза за "Фокус" кметът на общината Любомир Петков. Основната причина за това е липсата на електричество. "Нямаме ток от събота - 7 март, което прави невъзможна работата на детски градини и училища, защото нямат отопление. Общинската администрация също не може да работи, днес хората цял ден стояха на студено. Държавните учреждения също не могат да функционират нормално. Имаме Център за настаняване от семеен тип, за който сме осигурили печки на дърва, но не можем да приготвяме топла храна. Днес им приготвихме суха храна, но това не може да продължава всеки ден. Засега търговските обекти функционират, имаме осигурени хранителни продукти, но трябва да има и електричество," коментира Петков. Той допълни, че основните пътни артерии в общината са почистени, пътят за Велинград е отворен. Остава да се почистят и улиците в населените места. С почистването на пътища и улици се справяме, но не дойде ли токът, на може да се работи нормално, уточни Петков.

Бедствено положение е обявено и в Община Минерални бани в Хасковска област, съобщиха от областната администрация. По-голямата част от общината продължава да е без ток и вода. Усложнена е и обстановката в община Стамболово, където също голяма част от селата са без ток и вода. Екипи работят по отстраняване на повредите по електропреносната мрежа и възстановяване на водоподаването.

Обявено е бедствено положение в трънското село Ерул, съобщи кметът на общината Станислава Алексиева. Пътищата към населеното място са непроходими. Селото има 15 жители, но освен тях са блокирани и гостите, дошли от петък. Снегът е над 1 м и не е спирал да вали, едва сега има такива наченки, обясни Алексиева. Хората имат достатъчно хранителни продукти, по график утре трябва да бъдат снабдени с хляб. Поискана е високопроходима машина от "Гражданска защита", която да осигури доставка на хляба. Положението е сериозно, ангажирани са доброволни формирования, също и лична техника на гражданите, допълни Алексиева.

Водните количества в страната са над праговете, възможни са наводнения

Очакват всички язовири в област Кърджали да прелеят, няма опасност за хората

500 абонати на ЧЕЗ от общините Кюстендил и Невестино, и Рилският манастир са без ток от вчера. Без електрозахранване са жители на селата Дворище, Гурбановци, Ивановци, Режинци, Савойски, Сажденик, Цървена ябълка, Чуденци и в община Невестино, в селата Ветрен и Раково.

От ЧЕЗ обясниха, че работата на екипите не е спирала, но районите са трудно проходими и трудно могат да бъдат локализирани авариите. От компанията очакват електрозахранването да бъде възстановено късно тази вечер.

"Ситуацията в страната постепенно се нормализира. В момента всички автомагистрали са отворени за моторни превозни средства", информира Денислав Пейчев, началник на ситуационния център на пътната агенция.

Рудниците в Мадан, Рудозем и Златоград са наводнени

Намалява броят на населените места без електричество, като към 16:00 часа те са 685 за цялата страна, каза пред журналисти в Кърджали министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков. Той, заедно с директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, се срещнаха с членовете на Областния кризисен щаб, ръководен от областния управител Илия Илиев, за да обсъдят актуалната ситуация. Министър Вучков допълни, че постепенно се възстановяват и връзките на мобилните оператори в страната, а снеговалежа постепенно намалява. Ситуацията в област Кърджали се запазва критична, но намалява броят на населените места без ток и те вече са около 200. Областният управител Илия Илиев каза, че бедственото положение в областта остава и няма да бъде отменено докато има населени места без ток и без път. Министър Вучков и Николай Николов поставиха положителна оценка за работата на служителите на полиция и пожарна в бедстващите райони. Те се отправиха към съседната област Смолян, където също е обявено бедствено положение.

Магистрали и основни пътища са отворени за движение, шофьорите да внимават

Вертолет AS 532AL „Кугар” от Военновъздушните сили е извършил полет за оглед от въздуха на нанесените поражения от обилните снеговалежи върху електропреносната мрежа в областите Смолян и Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По искане на Областна администрация - Пловдив специален автомобил с повишена проходимост - роторен снегорин ЗИЛ, и лек автомобил с повишена проходимост от авиобаза Крумово, са потеглили за село Манастир, община Лъки, за почистване на пътищата.

Военнослужещи от военно формирование 24490 - Асеновград, с командир полковник Лъчезар Мишев, оказват помощ на населението в община Куклен, област Пловдив. От обед военнослужещи с техника разчистват пътя между селата Добролък и Яворово, посочиха още от министерството.