Усложнена остава обстановката в страната
Усложнена остава обстановката в страната / снимка: БГНЕС, архив

Повече от 2000 служители на МВР участват в аварийно-възстановителни дейности в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Най-тежка продължава да е обстановката в областите Смолян и Кърджали и в общините Лъки, Велинград и Сърница, където е обявено бедствено положение. Само през последните няколко часа пожарникарите и спасителите са участвали в 242 аварийно-спасителни дейности. Днес над 1100 пожарникари и спасители ще участват във възстановителните дейности. Очаква се, при подходящи метеорологични условия, хеликоптер на ВВС да облети засегнатите райони, за да бъдат маркирани всички места с прекъснати далекопроводи.

Съвместно с екипи на АПИ и военнослужещи се работи по разчистване и премахване на паднали дървета и отваряне на основните и второстепенните пътища. Осъществява се изтегляне на аварирали автобуси и автомобили и съдействие на електроснабдителните дружества. Предложена е помощ на мобилните оператори за осигуряване на нормална работа на предавателите им.

По решение на Централният оперативен щаб се извършва проверка за бедстващи в хижи и осигуряването на проходими пътища до тях. По данни на кметовете на населените места, в чиито землища се намират хижите, няма застрашени хора.

Дежурните екипи на РДПБЗН-Кърджали са отработили 42 сигнала за техническа помощ. Населените места без ток в областта са 285, основно в общините Черноочене, Кирково, Ардино. Затворени са част от основните и второстепенните пътища в областта. Преливат язовирите "Студен кладенец", където е отворена една преливна клапа, и "Ивайловград".

Дежурните екипи на РДПБЗН в Пазарджик са отработили 45 сигнала за произшествия. Пътят Юндола-Белово е затворен. Към момента 27 населени места са без ток, от които градовете Велинград и Сърница и курортните комплекси "Цигов чарк" и "Св. Константин".

С помощта на верижни и роторни машини се разчиства пътят към хижа "Христо Смирненски" в местността "Юндола", където са блокирани 17 души, в това число бременна жена и три деца.
Снегопочистващи машини работят по пътя до курортното селище "Св. Константин" над Пещера.

Със специализиран автомобил от РСПБЗН - Велинград, е транспортирана родилка от Сърница към Велинград. В местността "Начовото", община Велинград, са спасени четирима души.

Екипи на РДПБЗН - Смолян, са отработили 75 сигнала за аварийно-спасителни дейности. Транспортирана е родилка, оказано е съдействие на крайно нуждаещи се, сред които бедстващо семейство в с. Страшимир, община Мадан. От преспите край с. Вехтино са спасени двама души. Осигурен е достъп на транспортно средство на ЦСМП - Смолян, до с. Смилян за транспортиране на болна жена. Поради блокирания проход "Печинско" е нарушено нормалното снабдяване с храна на Златоград. През днешния ден е доставена храна на хората в града. Обстановката в областта остава усложнена, без ток са 197 населени места. Полагат се усилия главните пътища да се поддържат проходими.

В област Стара Загора е повишено нивото на р. Съзлийка в района на подстанцията "Гълъбово" и част от града с осем села са без елзахранване. Създадена е организация за предислоциране от РДПБЗН - Бургас, на хидропомпен агрегат за отводняване на подстанцията.