Обстановката в община Габрово се нормализира
Обстановката в община Габрово се нормализира / DarikNews.bg, архив

Обстановката, породена от обилния снеговалеж в община Габрово, се нормализира, стана ясно на заседание на оперативния щаб при кмета Таня Христова.

Възстановено е електрозахранването в габровските квартали Водиците, Червена локва и Потока, както и на част от селата в посока Севлиево  и в посока Кози рог.

С нарушено електроподаване все още е кметство Балани, както и част от селата в посока Севлиево и в посока Кози рог. Всички екипи на Енерго-Про работят по отстраняване на авариите.

Падналите дървета в няколко габровски села вече са отстранени и не затрудняват придвижването на хора и автомобили.  Осигурен е достъп до всички населени места на територията на общината.

Общинският пътнически транспорт покрива всички градски линии и поетапно възобновява междуградските линии.

Умоляваме гражданите да бъдат внимателни, когато се придвижват по тротоари и улици, поради опасност от падане на големи маси мокър и тежък сняг от покривите на сградите.

Времето в община Габрово e облачно, продължава да вали сняг. Височината на снежната покривка е 35-40 см. Температурата на въздуха, измерена в централна градска част от общинската МТО станция е 1°С. Влажността на въздуха е висока - 96 %.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка е обработена, височината на снежната покривка е 35 см. Температурата на въздуха е минус 4°С. Няма наложени ограничения и допълнителни изисквания, но продължава забраната за движение на МПС с общо тегло над 12 тона.

Пътят за м. Узана е проходим с вериги. В района вали обилен сняг, видимостта е ограничена. Температурата на въздуха е минус 5°С, височината на снежната покривка е 45 см. Пътните настилки в участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново са проходими при зимни условия.

За почистване на градската пътна мрежа работи цялата налична техника на ОП „Благоустрояване“, а на мрежата към селата – 16 машини на „Пътни строежи“.

„Топлофикация Габрово” ЕАД и Хлебозавод „Габрово” изпълняват нормално своите задължения. ВиК – Габрово отстраняват две аварии в района на града.

Прогноза за времето:

За Габровска област е обявен оранжев код за обилен снеговалеж. Времето ще продължи да бъде облачно със снеговалеж. Значителни количества валежи се очакват в Предбалкана и в Родопската област. Ще духа слаб в източната половина от страната умерен до силен вятър от североизток, ще има условия за навявания. Максимални температури между 0 и 5°С.