Бедствено положение в Смолян и Рудозем
Бедствено положение в Смолян и Рудозем / снимка : Дарик радио Пловдив/ архив

 

В цялата област Смолян е обявено бедствено положение заради силния снеговалеж, паднали дървета и прекъснато електроснабдяване. Това съобщи заместник-областният управител Зарко Маринов. По-рано тази сутрин община Рудозем също обяви бедствено положение, след като всички населени места останаха без ток. То е в сила от 06:30 ч. в събота сутринта, обяви кметът Румен Пехливанов.

100% от населените места на община Рудозем са без електричество, като много от тях са без електричество вече повече от 12 часа .

Много населени места в Родопската яка са без ток, потвърдиха за Дарик радио и от ЕВН. "Работим усилено по отстраняване на авариите, но има сериозни усложнения, заради изключили подстанции", обясни за Дарик говорителят на електроразпределителното дружество. По думите му вече има сформиран кризисен щаб и се очаква до няколко часа ситуацията да се подобри.

Заради тежкия и мокър сняг има много паднали дървета по пътя Рудозем-Смолян и по вътрешните улици в града. От тежкия сняг има много скъсани жици от ниското напрежение и паднали електрически стълбове в миньорската община. Мобилизирана е всичката налична техника в снегопочистване, като машините не са спирали от снощи.

От областно пътно управление съобщиха, че движението в цялата смолянска област се извършва при зимни условия, задължително с вериги. Въведена е пълна забрана за движението на товарни коли.

Планинските проходи "Рожен", "Пампорово" и "Превала" са проходими само с вериги, за леки коли. Има свлачище на разклона за Юговското ханче, където е спряно временно движението, в момента се разчиства.

Червен код за валежи от сняг в Южна България

Червен код е обявен за събота в три области на Южна България. За втори ден НИМХ обявява червен код поради интензивни снеговалежи и бурен вятър. Опасното време е в сила за областите Смолян, Кърджали и Хасково. Там отново се очакват значителни снеговалежи с количества около 60-80 л/кв.м. Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания.

В 10 области на Централна и Северна България е обявен оранжев код за силни снеговалежи и виелици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.